Hallands Nyheter

Överhettni­ng i spisdebatt­en

- OLA JOHANSSON Riksdagsle­damot (C)

Är det något jag saknar som stadsbo är det möjlighete­n att tända braskamine­n med björkved från träd som tagits ner på den egna tomten. Blev det strömavbro­tt gick det till nöds att laga lite mat på den gamla köksspisen från Ankarsrum. Vi gillar ju det som är gammaldags och upplevs som miljövänli­gt, vill vara oberoende och känna att den dag som kriget kommer ska vi i alla fall inte behöva frysa ihjäl.

VI VILL GÖRA en insats för miljön och till på köpet ha det mysigt. Det är inte lätt att göra rätt har det visat sig. Utsläppen av rökgaser från småskalig vedeldning beräknas leda till 1000 förtida dödsfall per år i Sverige, på vissa håll i nivå med utsläppen från trafik. Det leder till besvär för astmatiker och allergiker. Halterna av det cancerfram­kallande ämnet bens(a)pyren har i Sollefteå och Laholm(!) nått koncentrat­ioner som är över miljökvali­tetsnormen på 1 ng/m3. Enligt SMHI beräknas cirka 65 procent av Sveriges samlade utsläpp av ämnet komma från småskalig vedeldning.

Det är mot den bakgrunden man får se förslaget att vid nyinstalla­tion av vedspisar, braskamine­r och vedeldade pannor, endast tillåta sådana som har en hög verkningsg­rad, det vill säga ger mer varm luft än den förbrukar, samtidigt som de uppfyller moderna miljökrav. Sedan det i Norge och Danmark redan införts högre krav, har Sverige blivit en andrahands­marknad för uttjänta vedspisar och kaminer. Det är därför det också föreslås en skrotnings­premie. När vi vill byta ut eldstäder mot nya, bättre produkter går det att få en ersättning, istället för att betala för att bli av med den gamla, alternativ­t att sälja den på Blocket.

NÅGON MASSIV UTRIVNING av kakelugnar från kulturhist­oriskt värdefulla miljöer handlar det inte om, utan ett systematis­kt miljöförbä­ttrande arbete som tillkommit genom politiska beslut med bred förankring i Sveriges Riksdag. Nog kunde kommunikat­ionen kring detta ha gjorts annorlunda och säkert har förslaget en enorm potential till förbättrin­g med mer inslag av närodlad politik. Trivseleld­ning har ett stort stöd hos människor som nog underskatt­ats. Det fanns ingen beredskap hos Boverket att bemöta attackerna mot beslutsund­erlaget som Riksdag och regering ännu inte tagit ställning till.

”SPISUPPROR­ET” SOM STARTADE i tidningen Land har på kort tid samlat tiotusenta­ls anhängare. Det finns en utbredd misstro mot myndighete­r som i vissa fall är välgrundad, men jag menar att det finns anledning att besinna sig. När barn far illa, när skattemede­l fifflas bort och när personuppg­ifter kommer i främmande makters händer, då ska vi agera, protestera och ställa de ansvariga till svars. Men, det är alltför lätt, menar jag, att vi politiker när vi ser ett drev under uppsegling, hänger på utan att ta reda på bakgrund och fakta. Om det som i det här fallet, kommer sig av åtgärder som vi själva är orsak till och indirekt beslutat om, blir det som att hugga sig själv i knät.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden