Hallands Nyheter

Lång kamp för rätt till skolskjuts

- JENNIE PERSSON 010-471 50 26 jennie.persson@hn.se

Familjen Johansson har länge stridit för skolskjuts till dottern Ida. Nu ger Förvaltnin­gsrätten dem rätt. Men kommunen kommer att överklaga.

10-åriga Ida Johansson går i fjärde klass på Ljungbysko­lan och har knappt två kilometer till skolan. Men trots det relativt korta avståndet vill hennes föräldrar inte låta henne cykla själv.

– Det är ingen väg för ett barn att vara på. Sedan hon började i trean så har vi skjutsat henne till skolan, säger pappa Andreas Johansson.

I SAMBAND MED att det för några år sedan byggdes en tunnel under väg 154 i Ljungby blev familjen Johansson av med skolskjuts­en för Ida. Den väg som hon nu har till skolan beskriver föräldrarn­a som ”delvis hårt trafikerad” och poängterar att det på delar av vägen inte finns någon cykelbana som separerar barnen från trafiken.

– Det är väldigt trafikerat efter tunneln, säger Jeanette Johansson, mamma till Ida.

SEDAN AUGUSTI 2016 har familjen upprepade gånger ansökt om skolskjuts men har hela tiden fått avslag av barn- och utbildning­snämnden. Anledninge­n är att sträckan är för kort. Inför att Ida skulle börja fyran samlade föräldrarn­a in uppgifter från polisens hastighets­kontroller. De visade att flera fordon körde för snabbt på 30-sträckan på Gisselstad­svägen som ligger utanför familjens hus. Nyligen gick ärendet upp i Förvaltnin­gsrätten som skriver att eftersom sträckan egentligen är för kort så handlar frågan om hur trafikförh­ållandena ser ut.

I SITT BESLUT hänvisar de till polisens hastighets­kontroller och deras helheltsbe­dömning är att trafikförh­ållandena i kombinatio­n med Idas unga ålder gör att hon är berättigad skolskjuts. Ett beslut som glädjer familjen Johansson.

– Det har varit en lång process och vi är jätteglada, det här är helt otroligt. Vi hade inte trott att de skulle lyssna på oss, säger Andreas Johansson.

Förutom avståndet handlar kommunens motivering om att de inte bedömer skolvägen som trafikfarl­ig. Nu ska man göra en överklagan till Kammarrätt­en, säger Cia Hjortsberg Vranjancu, administra­tiv chef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

– Det är ett beslut som vi anser att vi vill gå vidare med för att få ytterligar­e en bedömning, säger hon. Varför är en överklagan viktig?

– Det är utifrån att vi har gjort en annan bedömning från början och det är den bedömninge­n som vi vill ha värderad igen.

Familjen kommer fortsätta att kämpa för att Ida får skolskjuts även nästa läsår, säger Andreas Johansson.

– Jag kan inte förstå varför kommunen ska hålla på så här mycket. Vi ger aldrig upp.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? FÅR RÄTT. Familjen Johansson, Andreas, Ida, Clara och Jeanette är nöjda över Förvaltnin­gsrättens beslut om att ge Ida skolskjuts.
Bild: OLA FOLKESSON FÅR RÄTT. Familjen Johansson, Andreas, Ida, Clara och Jeanette är nöjda över Förvaltnin­gsrättens beslut om att ge Ida skolskjuts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden