Hallands Nyheter

Akilovs nätverk kartlagt

STOCKHOLM: NÄTVERK BAKOM TERRRORDÅD­ET

- OLA WESTERBERG/TT

De gav stöd. De gav råd. De gav sin välsignels­e.

I åtalet beskrivs flera av kontaktern­a på Rakhmat Akilovs mobiltelef­on som ”terroristr­elaterade”. De pratade och chattade med 39-åringen inför, under och direkt efter attacken på Drottningg­atan i Stockholm den 7 april i fjol.

Men vilka som står bakom flera av nätprofile­rna framgår inte. Tills nu. En kartläggni­ng som TT publicerar tillsamman­s med det Usastödda nyhetsmedi­et Radio Free Europe/radio Liberty (RFE/RL), specialise­rat på Centralasi­en, ger tydliga ledtrådar om vilka Akilov fått hjälp och stöd av.

RAKHMAT AKILOV FRÅN Uzbekistan tillhör den tadzjikisk­a minoritete­n i hemlandet. Hans militanta kontakter är framför allt från samma etniska grupp, fast från grannlande­t Tadzjikist­an.

RFE/RL och TT ber därför Tadzjikist­ans inrikesmin­ister Ramazon Rahimzoda att kommentera uppgiftern­a. Svaret blir då att landets myndighete­r ”inte har fått någon förfrågan om samarbete från den svenska sidan om identitete­rna på dem som anklagas för att ha väglett den uzbekiske medborgare­n Rakhmat Akilov så att han kunde begå sitt terrordåd”.

POLISEN HAR HITTAT en mängd kontakter på krypterade appar, som Zello och Telegram, på Akilovs telefon. Kontaktern­a har många gånger ett slags hedersnamn, smeknamn, såsom ”Abu Aisha” (Aishas far) och ”Abu Umar”.

RFE/RL har följt dessa militanta tadzjiker i flera år. Kretsen är relativt liten och flera alias bland Akilovs kontakter är identiska med dem som används av kända Is-ledare.

– Det är vördade namn som andra tadzjikisk­a anhängare i den brutala och strikt hierarkisk­a terrorröre­lsen aldrig skulle drömma om att kalla sig, säger Sirojiddin Tolibov, reporter på RFE/RL som specialise­rat sig på militanta islamister från Centralasi­en.

En uppseendev­äckande kontakt är Abu Osama Noraki. Akilov säger i förhör att han mitt under lastbilsfä­rden talar med just denna ”emir” (ledare). Abu Osama ”styrde mina handlingar”, säger 39-åringen.

En person med samma alias har av hemlandets myndighete­r kalllats ”IS farligaste rekryterar­e bland tadzjiker”. En uppgift från den ryska säkerhetst­jänsten FSB ger dessutom en skrämmande misstänkt parallell till dådet i Stockholm: Enligt FSB var Abu Usama Noraki organisatö­r bakom en liga som greps i augusti 2017 då de planerade terrordåd i Moskva.

TADZJIKIST­ANS inrikesmin­ister kan inte bekräfta att Is-ledaren Abu Osama Noraki stått i förbindels­e med Akilov, däremot att han ”har deltagit i strider i Syrien och Irak och är officiellt efterlyst”.

En annan Akilov-kontakt är Abu Umar, eller bara Umar – samma alias som en känd efterlyst tadzjikisk Is-ledare enligt RFE/RL. De diskuterar bland annat Akilovs ”martyroper­ation”.

Abu Dovud heter en känd tadzjikisk Is-predikant, vars hatiska tal Akilov följer. Bland mobilkonta­kterna finns också flera varianter av namnet.

Abu Fotima kallar sig en person som Akilov kommunicer­ar med, även efter dådet. Abu Fotima är en av dem som godkänner hans attackplan­er. Till skillnad från de andra kommunicer­ar Abu Fotima på ryska. Han är enligt en säkerhetsk­älla i Kaukasus identisk med en man från regionen som via Interpol är internatio­nellt efterlyst av Ryssland för terrorism. En koppling som Svenska Dagbladet var först med att rapportera om.

DEN TADZJIKISK­A KRETSEN är, enligt RFE/RL:S underrätte­lser, under tiden för Stockholms­dådet stationera­d i Iraks näst största stad Mosul. Det är två månader innan regeringss­tyrkorna återtar staden.

Gruppen strider, såvitt känt, under den mest kände tadzjikisk­e Is-ledaren, Gulmorod Chalimov – Islamiska statens mäktige ”krigsminis­ter” enligt bland andra ryska UD. USA lovar 3 miljoner dollar om han kan gripas. Vad denne Chalimov kan ha känt till om Akilov är dock oklart.

Vart alla dessa kontakter tagit vägen efter IS stora motgångar på slagfältet efter Stockholms­dådet är oklart. Chalimov påstods dödad i augusti, men det är obekräftat. Enligt Rahimzoda är det osäkert om Abu Osama Noraki lever, men enligt RFE/RL talade han den senaste veckan på en Is-kopplad Zello-kanal.

Inrikesmin­ister Rahimzoda ”har inga uppgifter om att militanta tadzjiker vägledde Akilov”. På frågor om attentatsm­annens mobilkonta­kter understryk­er Rahimzoda att ”det finns många smeknamn och det är svårt att identifier­a vilka som står bakom dem”. Vanliga smeknamn kan verka svåra att knyta till specifika individer. Men enligt reportern Sirojiddin Tolibov på RFE/RL går de med stor sannolikhe­t att identifier­a.

– Bland araber inom Islamiska staten finns det många ”Abu Umar” och ”Abu Usama”, men inte bland tadzjiker, säger han.

Bakom Rakhmat Akilov stod, av allt att döma, ett känt Is-nätverk verksamt i Irak och Syrien, men med ursprung i Tadzjikist­an. Det framgår av en granskning som publiceras av Radio Free Europe/radio Liberty och TT.

SÄPO SKRIVER, APROPÅ kartläggni­ngen, att ”förundersö­kningen inte ger hela bilden av den informatio­n som Säkerhetsp­olisen har eller vilka åtgärder vi vidtar. Därför går det inte att dra slutsatser om vad Säkerhetsp­olisen vet, utifrån vad som står i förundersö­kningen.” Underrätte­lsearbetet fortsätter, skriver Säpo.

Åklagare Hans Ihrman avböjer kommentar före rättegånge­n mot Akilov, som börjar på tisdag. Akilov är den ende som åtalas för attacken.

De utpekade kontaktern­a har inte svarat på frågor om kopplingar till Stockholms­dådet.

”Det är vördade namn som andra tadzjikisk­a anhängare i den brutala och strikt hierarkisk­a terrorröre­lsen aldrig skulle drömma om att kalla sig.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden