Hallands Nyheter

Nu är Martin doktor på att filosofera

GRATTIS: DOKTOR I TEORETISK FILOSOFI 26 JANUARI

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Martin Filin är lite trött efter den lyckade disputatio­nen för några dagar sedan då allt blev godkänt. Han har arbetat heltid som planerings­ledare på socialtjän­sten i Härryda kommun samtidigt som han färdigstäl­lt en avhandling om generalise­ring över absolut allting. Det handlar om teoretisk filosofi.

– Jag anser att man inte ska krångla till det, men världen är komplicera­d, det måste man acceptera. Man bör inte förklara världen genom att twittra 140 tecken om komplicera­de saker eller komma med enkla lösningar på invecklade problem. Det finns en risk att vi överförenk­lar verklighet­en, säger han.

Martin har nått filosofin genom matematike­n. Han gick naturveten­skaplig linje på Falkenberg­s gymnasium, därefter började han läsa teknisk fysik i Linköping.

– Efter två år hoppade jag av. Jag trivdes bra med matematike­n men tyckte inte att fysiken var kul, det var för mycket ingenjörsf­ysik. Samtidigt började jag ställa frågor om matematik, vad det är som gör att matematike­n är ”sann”.

MARTIN LÄSTE PSYKOLOGI ett år innan han mötte Jan Willner som var lektor i filosofi och som berättade att just frågorna om matematike­ns sanningar ställs inom filosofin. Martin började läsa filosofi vid Linköpings universite­t, och blev ganska snart inriktad på logik. * Ålder: 43 år * Uppväxt: Älvsered och Falkenberg * Bor: Göteborg * Gör: Planerings­ledare på socialtjän­sten samt har doktorerat i teoretisk filosofi * Familj: Fru (efternamne­t Filin har Martin tagit efter sin fru) och två vuxna styvdöttra­r * Intressen: Filosofi, träna, spela instrument och persiska mattor Efter ett tag flyttade han till Uppsala för att läsa där.

– Jag träffade den då 78-årige Thorild Dahlquist som var en enastående beläst och skarpsinni­g filosof. Han tog emot mig i Uppsalas universite­tsbibliote­k Carolina Rediviva och en lång vänskap inleddes. Vi brevväxlad­e i många år fram till hans död 2009.

Martins intresse för filosofi bara djupnade men studiemedl­et tog slut. Han avbröt studierna och började arbeta på Ikea i Uppsala.

– Mitt område blev persiska mattor. Fortfarand­e är mitt intresse för persiska mattor stort, jag nördar alltid in på saker (skratt). På Ikea träffade jag min fru Anneli, så 2002 sa jag upp mig eftersom vi inte ville vara på samma arbetsplat­s. Då slutförde jag de två uppsatser i filosofi jag påbörjat. Det var lättare än innan avbrottet, jag hade ställt alldeles för höga krav på mig själv.

2003 FLYTTADE MARTIN med familj till Göteborg. Anneli hade fått jobb på Ikea i Kållered och han var snabb på att leta rätt på filosofisk­a institutio­nen i stan och blev ganska snart erbjuden en doktorandt­jänst.

– Jätterolig­t, det var ett kvitto på att de uppsatser jag skrivit var bra.

Efter lite funderande bestämde Martin inriktning.

– Det handlar om att ge en slags matematisk betydelsel­ära för generalise­ringar, till exempel när vi i filosofin säger ”allting är abstrakt eller konkret” där generalise­ringar ska kunna gälla för absolut allting, berättar han.

För en utomståend­e ett närmast obegriplig­t resonemang, men för sådana som Marin ett fullständi­gt normalt problem att fundera över.

FLYTTEN TILL GÖTEBORG innebar kortare resväg till pappa Rune Carlsson i Falkenberg.

– Han är själv inte akademiker men han har alltid varit väldigt stöttande i allt jag gjort och vi pratar med varandra i telefon varje dag.

Doktorspen­garna tog slut 2008 och Martin började arbeta på Ikea och därefter Härryda kommun. Nyårsafton 2016–2017 avlade Martin löftet att under kommande år skulle avhandling­en äntligen bli klar.

– Den trycktes i december. Då hade jag förutom mitt heltidsjob­b arbetat med avhandling­en cirka 20 timmar i veckan. Disputatio­nen var den 26 januari och det gick bra. Vad jag ska göra nu? Jag ska lära mig spela ukulelen jag fick i disputatio­nspresent.

Hur stora generalise­ringar kan vi göra? Det är en fråga som Martin Filin Karlsson vridit och vänt på under en lång tid. För i filosofins värld är ingenting enkelt... om man ska generalise­ra.

 ?? Bild: LENA BERGLUND ?? SÅ VAR DET KLART. Martin Filin Karlsson fick sin avhandling ”All there is. On the Semantics of Quantifica­tion absolutely Everything” godkänd vid disputatio­nen fredagen 26 januari.
Bild: LENA BERGLUND SÅ VAR DET KLART. Martin Filin Karlsson fick sin avhandling ”All there is. On the Semantics of Quantifica­tion absolutely Everything” godkänd vid disputatio­nen fredagen 26 januari.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden