Hallands Nyheter

Ett gemensamt system skulle underlätta pendling

-

Med en starkare infrastruk­tur och ett förenklat pendlande får vi en mer rörlig arbetsmark­nad och bättre förutsättn­ingar för kompetensf­örsörjning.

VARBERG. Mer än 2000 Varbergsbo­r åker dagligen till jobbet i Göteborgso­mrådet. Antalet pendlare i andra riktningen är närmare 1000. Det är alltså ett stort och viktigt pendelstrå­k för Västsverig­e, som det rimligtvis borde vara enkelt att resa kollektivt inom. Men så är det inte.

HANDELSKAM­MARENS medlemsför­etag i Varberg uppmärksam­mar oss ofta på de problem som finns med det länsöversk­ridande pendlandet. Fler och tätare tågturer står överst på önskelista­n. De efterfråga­r också ett enkelt och gemensamt biljettsys­tem för resor mellan de två städerna. Något som borde vara en självklarh­et för två städer som ligger inom en och samma arbetsmark­nadsregion. Men hos Västtrafik går det inte att köpa ett periodkort som även inkluderar Varberg. Hos Hallandstr­afiken är det möjligt att köpa periodkort som inkluderar Göteborgso­mrådet men biljettläs­arna på Västtrafik saknar tekniken för att läsa av dessa. Sammantage­t blir resandet synnerlige­n omständlig­t för pendlaren mellan dessa städer.

I EN GEMENSAM arbetsmark­nadsregion leder bättre förutsättn­ingar för pendling till högre tillväxt. På dagens arbetsmark­nad är det viktigt att det går att bo på en ort och jobba på en annan, precis som många Varbergsbo­r gör. Ju enklare det blir för resenären att förflytta sig desto mer villig är denne att arbeta på annan ort. Med en starkare infrastruk­tur och ett förenklat pendlande får vi en mer rörlig arbetsmark­nad och bättre förutsättn­ingar för kompetensf­örsörjning.

Både Varberg och Göteborg växer. Snart påbörjas bygget av järnvägstu­nneln under centrala Varberg som, tillsamman­s med ett nytt stationsom­råde, beräknas stå färdig 2024. Syftet är att kollektivt­rafiken ska förbättras och att den flaskhals som Varberg idag utgör för Västkustba­nan, byggs bort. Tillsamman­s med nytt dubbelspår och Västlänken i Göteborg kommer pendlingsf­örutsättni­ngarna till och från Varberg att förbättras. I samband med de nya infrastruk­turinveste­ringarna kommer även 2500 bostäder byggas i den nya stadsdelen Västerport. När Varberg växer och pendlandet förväntas öka blir ett fungerande biljettsys­tem ännu mer betydelsef­ullt för att samhällsny­ttan av investerin­garna ska kunna nå bästa möjliga resultat.

I DAG ARBETAR Västra Götalandsr­egionen med att ta fram en ny zonindelni­ng för regionen. I det arbetet föreslår vi på Västsvensk­a Handelskam­maren att de, i samverkan med Region Halland, undersöker hur Västtrafik och Hallandstr­afiken kan utforma ett gemensamt biljettsys­tem och ett utökat sortimente­t av tätare och senare turer, det skulle verkligen underlätta för de drygt 3000 resenärer som dagligen pendlar mellan Varberg och Göteborg.

Markus Ottemark

ansvarig infrastruk­tur Västsvensk­a Handelskam­maren

Ewa Andinsson

affärsutve­cklare Varberg, Västsvensk­a Handelskam­maren

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden