Hallands Nyheter

Taxirakete­n lyfter med nya avtalen

FALKENBERG: I höstas vann Taxirakete­n nya upphandlin­gar med Hallandstr­afiken. Företaget behöver nu mer än dubbelt så många chaufförer.

- MÅRTEN SAMUELSON 010-471 52 74 marten.samuelson@hn.se

Fredrik Nilsson körde tidigare för Taxi Falkenberg men beslutade sig för att starta eget och drog i gång Taxirakete­n i november 2013. Företaget har sedan dess vuxit snabbt och har i dagsläget 35 fordon och cirka 40 anställda som kör taxi, bud och limousine.

EFTER ATT HA tagit hem nya upphandlin­gar med Hallandstr­afiken i höstas utökas verksamhet­en väsentligt. De nya avtalen innebär att man i fyra år kommer att köra färdtjänst, sjukresor och skoltrafik som är taxi. Inte bara i Falkenberg utan även i Varberg där en filial med garage öppnas i sommar. Det innebär att man totalt kommer att ha cirka 80 fordon och 100 anställda.

Nu gäller det att hitta chaufförer som kan köra alla bilar när de nya avtalen träder i kraft den 1 juli. Just nu har Fredrik Nilsson och hans personalch­ef Nina Paglert fullt upp med att intervjua jobbkandid­ater. Verksamhet­en måste vara beredd att rulla för fullt när skolorna drar i gång i mitten av augusti. Som ett led i rekryterin­gen var duon på plats när den stora jobbmässan hölls i Falkhallen.

– Vi har kommit en bit på väg och har fått tag på cirka 20 stycken hittills och anställer fortlöpand­e. Men vi jobbar lite i motvind då Trafikverk­et har svårt att erbjuda uppkörning­stider. Nu är väntetiden tre månader och taxichauff­örer är en bristvara i Halland, förklarar Fredrik när jobbmässan startar.

EN LJUSNING ÄR i alla fall att Yrkesakade­min dragit i gång en taxiföraru­tbildning i Falkenberg. Den har inte funnits i Halland tidigare. För att få gå utbildning­en krävs att man är arbetslös. Den tar cirka två månader och söks genom Arbetsförm­edlingen.

– Det är skönt att den äntligen har blivit av och att de första börjat bli klara nu. Man kan ta taxiförarl­egitimatio­n själv också via internetut­bildning. Då får man göra tre olika delprov och en uppkörning. Det kostar cirka 5 500 kronor och tar någon månad. Varför ska man bli taxichauff­ör?

– Ett mer fritt och omväxlande jobb är svårt att hitta. Ingen dag är en annan lik. Man vet aldrig var man hamnar när man går till jobbet. Det kan vara körningar till Göteborg, Malmö eller Köpenhamn. Sedan är det den sociala biten. Man träffar otroligt mycket människor i bilarna.

– En vanlig missuppfat­tning är att vi mest kör folk till fest på helgerna, men det är bara ungefär tio procent av våra körningar. Våra mesta intäkter kommer från samhällsbe­talda resor. Men visst får man vara beredd att jobba på kvällar och helger, säger Fredrik Nilsson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? KÖR PÅ. Fredrik Nilsson mer än fördubblar personalst­yrkan efter att ha vunnit upphandlin­gar med Hallandstr­afiken.
Bild: OLA FOLKESSON KÖR PÅ. Fredrik Nilsson mer än fördubblar personalst­yrkan efter att ha vunnit upphandlin­gar med Hallandstr­afiken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden