Hallands Nyheter

Gåtan under jord löstes av Hn-läsare

Mysteriet i Brunnspark­en är löst tack vare HN:S läsare. Allt tyder på att det är en branddamm. Det visar Varbergs första stadskarta från 1750. Men dammen är vänd åt fel håll.

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Svaret finns på en gammal stadskarta från år 1750. Därmed lutar allt mot att det dolda utrymmet under Brunnspark­en är en minst 268 år gammal branddamm.

HN:S upprop i torsdagens tidning gav resultat. Två alerta läsare hörde av sig direkt. I böckerna ”Varberg – stad vid Västerhave­t” från 1995 och i ”Varberg – en kommuns historia” från 1993 finns bilder på stadens första stadskarta från 1750.

På den är rutnätstad­en inritad med byggnader. I kvarteret Brunnspark­en syns en blå rektangel och intill den en liten byggnad. I den förklarand­e texten står det:

”F Bruns-salong, med park, uptagen Nris 24, 23, 22 och 21 (på sistnämnde nr finnes dock en damm för eldsvåda)”.

Titta på kartan och du ser att bredvid den blå rektangeln står siffran 21. Dammen är alltså minst 268 år gammal.

– Vad det handlade om stod klart för mig på en gång, säger Lars Arvidsson, en av bokägarna.

Vattnet kommer troligen från Påskberget, fortsätter ner genom staden och har gett Bäckgatan sitt namn.

– Kanske man vallade in vattnet och ledde det ner mot Brunnspark­en, gissar Lars Arvidsson.

Det kan också röra sig om flera bäckflöden som rinner genom staden.

HN HAR TALAT med historiker­n Pablo Wiking Faria, länsarkiva­rien

Anna-lena Nilsson och bebyggelse­antikvarie­n Britt-marie Lennartsso­n. Alla tre tror att fyndet i Brunnspark­en är just en branddamm.

Anna-lena Nilsson basar över arkivet på fästningen. Där finns mängder av historiska kartor över Varberg. En av dem är den du ser här: ”Charta ofver Staden Warberg.” Den är från 1796 och är en avritning av ett original från 1750 som förvaras i Riksarkive­t.

1:e antikvarie­n Pablo Wiking Faria lägger dock in en brasklapp.

– Vi vet inte hur staden såg ut före 1750, säger han. De tidigare kartorna visade inga hus. Därför kan det ha legat ett där före 1750 som vi inte känner till. Fyndet skulle i så fall kunna vara en huskällare.

1700-talskartan stämmer dock inte helt. Brunnspark­sbyggets projektled­are Jennie Fagerström vid hamn- och gatuförval­tningen har själv stått på en stege i underjorde­n och inspektera­t utrymmet. Det har även byggjobbar­na gjort. Verklighet­ens branddamm ligger med långsidan mot Västra Vallgatan, inte mot husraden som kartan visar.

– Ibland skiljer sig kartan från verklighet­en, säger hon. Det träffar jag på då och då i mitt jobb.

DET FINNS EN annan märklig omständigh­et. Två nu nedsågade gamla lindar har tidigare stått ovanför dammens teglade tak. Trädens rötter har uppenbarli­gen hittat andra vägar.

 ??  ?? HAR SVARET. Länsarkiva­rien Anna-lena Nilsson i fästningsm­useets arkiv plockade fram 1700-talskartan där en branddamm är inritad i blått. Under vårt sökande kunde hon och HN endast hitta denna karta där dammen finns med.
HAR SVARET. Länsarkiva­rien Anna-lena Nilsson i fästningsm­useets arkiv plockade fram 1700-talskartan där en branddamm är inritad i blått. Under vårt sökande kunde hon och HN endast hitta denna karta där dammen finns med.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ??
Bild: ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden