Hallands Nyheter

Så planerar vi kring boendet i Veddige

-

”Planera för de nyanlända i Veddige” (HN 12/2)

INTEGRATIO­N. ”Boende Veddige” efterfråga­de i måndagens tidning (12/2) en plan för det genomgångs­boende för nyanlända som Varbergs kommun uppför i Veddige. Kommunen räknar i nuläget med att de första personerna kommer att flytta in i maj, därefter sker inflyttnin­gen successivt under året. De personer som flyttar in har blivit anvisade till Varbergs kommun och kommer närmast från Migrations­verkets boenden.

Genomgångs­boendet i Veddige har plats för 26 ensamhushå­ll och 4 familjer, sammanlagt ett 40-tal personer. Vid mottagande finns en väl inarbetad rutin för att underlätta etablering­en. De nyanlända får kontakt med bland annat myndighete­r såsom Arbetsförm­edlingen, skola och barnomsorg samt praktiskt stöd under den första tiden.

KOMMUNEN HAR ÄVEN funktioner som arbetar särskilt med dem som flyttar in i en genomgångs­bostad, till exempel en kulturguid­e och en bovärd. Kulturguid­en jobbar aktivt med att tillsamman­s med föreningar hitta fritidssys­selsättnin­gar för de nyanlända. Bovärdens uppdrag är att bidra till en bra boendemilj­ö och svara på hyresgäste­rnas frågor.

I HÖSTAS HÖLLS ett informatio­nsmöte i Veddige IP:S lokaler där representa­nter från kommunen berättade om genomgångs­boendet och hur inflyttnin­gen går till, närboende och de närmsta grannarna var inbjudna. Informatio­n om genomgångs­boendet finns på varberg.se.

De etablerade integratio­nsprojekte­n, exempelvis språkkafée­rna, finns inte bara i centralort­en, det finns många goda exempel runt om i kommunen också. Dessa projekt har startats och drivs av olika föreningar med stöd av kommunen.

EN GOD ETABLERING bygger på att civilsamhä­llet engagerar sig och Varbergs kommun välkomnar initiativ och engagemang från samhällets håll. Om privatpers­oner eller föreningar i Veddige vill hjälpa till att starta aktivitete­r för nyanlända får de mycket gärna höra av sig.

inkluderin­gsstrateg på Varbergs kommun

 ?? Bild: MARIA LOEWEN/ARKIV ?? GENOMGÅNGS­BOENDE. I maj är det dags för inflytt i paviljonge­rna i Veddige.
Bild: MARIA LOEWEN/ARKIV GENOMGÅNGS­BOENDE. I maj är det dags för inflytt i paviljonge­rna i Veddige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden