Hallands Nyheter

Hästägare tvingas att vidta åtgärder

- ERIK KRÅNG 010-471 50 23 erik.krang@hn.se

Parets tillstånd gällde tio hästar – men i hagarna fanns 50. Det gjorde hästarna blöta, smutsiga och sjuka.

I slutet av januari gjorde länsstyrel­sen ett besök hos hästägarna i Varbergs kommun. Sedan 2015 har kvinnan och hennes sambo tillstånd att hålla tio hästar över 24 månaders ålder ute på vinterhalv­året, fördelat på två fastighete­r. På de två fastighete­rna fanns dock vid inspektion­en runt 50 hästar i olika åldrar. Det är i sig inte otillåtet, då antalet hästar under 24 månaders ålder är fritt.

Dock hade hästarna, speciellt 22 stycken på det ena stället, otillräckl­ig tillgång till torra och rena liggplatse­r i ligghallar­na. Under den senast pålagda halmen var ströbäddar­na fuktiga och blöta. Flera av hästarna var smutsiga på buken, svansarna och hade intorkad lera och gödsel på benen. Åtta hästar undersökte­s av veterinär, som upptäckte flera åkommor orsakade av dålig tillsyn. Bland annat hade hästarna snuva, mugg (en hudinfekti­on) blödande sår, svullnader, löss och misstänkta regnskållo­r, vilket också är en hudinfekti­on. Hästarna var även magra.

Även en hund misskött hund upptäcktes. Den var enligt länsstyrel­sens föreläggan­de mycket överviktig och hade svårt att gå. Hunden hade också tandsten med inflammera­t tandkött och pågående tandlossni­ng, och behövde omedelbar veterinärv­ård.

LÄNSSTYREL­SEN ANMÄRKTE också på att paret byggt två ligghallar, utan förprövnin­g, på den ena fastighete­n. Ligghallar­na skulle rymma nio hästar vardera, men vid kontrollen fanns tretton hästar i den ena vilket var fyra för många.

Länsstyrel­sen beslutade efter inspektion­en om ett föreläggan­de enligt djurskydds­lagen Paret fick en vecka på sig att redogöra för vilka djur de har på sina fastighete­r. Man skulle inom samma tid också se till att hästarna som går utomhus har tillgång till ligghall dygnet runt.

Man fick även föreläggan­den som skulle rättas till omedelbart: Att se till att hästarna hålls rena, att de har rena och torra liggplatse­r, att de ska undersökas av veterinär – samt att veterinäre­ns råd ska följas – plus att hundens tänder ska undersökas av veterinär – alternativ­t att hunden avlivas.

Länsstyrel­sen motiverar besluten med att hästar som inte får plats i ligghallar­na lägger sig i hagen, vilket

gör att de blir smutsiga och blöta på buken. Flera av hästarna var också ovilliga att fångas in och det saknades grimmor och grimskaft. Enligt utlåtandet tyder det på att hästarna inte hanteras regelbunde­t och att man därför inte upptäcker bristande hälsa på dem.

PÅ TISDAGEN GJORDE länsstyrel­sen en ny kontroll på platsen. Handläggar­na vill dock inte uttala sig om vad man då såg eftersom man ännu inte delgivit hästägarna resultaten.

 ?? Bild: PRIVAT ?? SJUKA OCH SMUTSIGA. Vid länsstyrel­sens inspektion fann man att flera hästar var i dåligt skick.
Bild: PRIVAT SJUKA OCH SMUTSIGA. Vid länsstyrel­sens inspektion fann man att flera hästar var i dåligt skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden