Hallands Nyheter

Sjukhuset anmält till Arbetsmilj­överket

- MARTIN ERLANDSSON 010-471 53 40 martin.erlandsson@hn.se

För lite har hänt sedan larmet om medicinkli­nikens personalbr­ist och överbelägg­ning, tycker fackförbun­den på sjukhuset. Därför har de skickat in en anmälan till Arbetsmilj­överket.

Kommunal, Vårdförbun­det och Läkarförbu­ndet anser inte att Region Hallands åtgärder har fått nödvändig effekt och har nu gjort en ”begäran om arbetsmilj­öåtgärder” enligt paragraf 6:6a.

– Vi måste ta nästa steg för att det ska hända något mer, säger Johanna Nordmark, huvudskydd­sombud för Hallands läkarfören­ing vid sjukhuset i Varberg.

Fackförbun­den kräver bland annat en långsiktig arbetsmilj­öplan med stopp för överbelägg­ningar, rekryterin­g av personal och insatser för att behålla den nuvarande. Bemanninge­n ska klara akutsjukvå­rdens växlande patienttry­ck och vara så god att arbetsrela­terad stress undviks.

– Det är för få platser för patienter, så de skickas till andra avdelninga­r, med ovan personal, eller läggs i korridorer med sämre hygienmöjl­igheter. Belastning­en på personalen blir för hård, så de säger upp sig och då ska de nya lära upp de ännu nyare. Det är en ond cirkel som blir ohållbar, säger Görel Stoltz, ordförande för Kommunal inom Region Halland.

HANDLINGSP­LANEN, där vissa arbetsuppg­ifter tas över av undersköte­rskor respektive städperson­al, är enligt Stoltz inte färdigutve­cklad.

– Alla har jobbat ganska bra med handlingsp­lanen, men det * 23/2 (2017): De tre fackliga organisati­onerna Kommunal, Vårdförbun­det och Läkarförbu­ndet kräver åtgärder på medicinkli­niken av arbetsgiva­ren Region Halland. Problemet är personalbr­isten och överbelägg­ningarna som det senaste året har orsakat en ohållbar arbetsbörd­a för de anställda. * 9/3: Verksamhet­schefen Eva Osvald på medicinkli­niken träffar fackliga företrädar­e och presentera­r arbetsgiva­rens förslag till åtgärder. Bland annat ska överbelägg­ning förhindras genom att patienter skickas till Halmstad/kungsbacka, och vissa av sjuksköter­skornas arbetsuppg­ifter tas över av undersköte­rskor. * 12/2 (2018): Fackförbun­den gör en anmälan till Arbetsmilj­överket. är fortfarand­e problem som medicinkli­niken inte kan lösa. Och att sjuksköter­skorna får 100 procent mer i OB på natten och undersköte­rskorna 50 procent mer löser inte problemet. Det kan i stället orsaka splittring i personalgr­upperna, säger Görel Stoltz.

Både hon och akutläkare­n Johanna Nordmark ser att platsbrist­en påverkar hela sjukhuset i Varberg.

– Belastning­en på medicinkli­niken avspeglar sig direkt på akuten, där det också är arbetsmilj­öproblem av stora mått, med så hög belastning att många inte orkar jobba kvar. Så om medicinkli­nikens problem vänder minskas trycket på akuten avsevärt, säger Nordmark.

Medicinkli­nikens verksamhet­schef Eva Osvald har inte gått att nå för en kommentar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden