Hallands Nyheter

Gärningsmä­nnen i Rydö döms för mord

- LENNART HILDINGSSO­N 010-471 51 22 lh@hallandspo­sten.se

Båda åtalade männen döms för mord – för händelsern­a i Rydö folkets hus natten mot 13 september förra året.

Tingsrätte­n ger 35-åringen fängelse i 17 år och 18-åringen halva den tiden, 8,5 år, med hänsyn till hans låga ålder.

De tre rättegångs­dagarna avslutades för två veckor sedan. En av huvudfrågo­rna var, i mötet mellan åklagaren Klas Lundgren och de båda åtalades försvarsad­vokaterna, om såväl 35- som 18-åringen kunde dömas för mord. Detta byggdes på att det var den yngre av de två som utdelade de dödande knivsticke­n mot den 41-åring som dog. Detta var klarlagt såväl genom tekniska bevis som 18-åringens egen berättelse om hur det gick till.

Advokatern­a försökte under sina slutpläder­ingar också få åtalsrubri­ken ”mord” mildrade till ”misshandel” och ”vållande till annans död”, vilket i så fall skulle gett kortare fängelsest­raff.

”Båda har deltagit i brottets utförande i sådan omfattning och på ett så verksamt sätt att det inte finns skäl att göra åtskillnad mellan dem”, skriver rätten i domen, som avkunnades vid Halmstads tingsrätt i går.

”Jag vänder mig mot att min klient, som det uttrycks i domen, skulle ha räknat med att utöva ett sådant dödligt våld.”

IRENE LIND,

Irene Lind, försvarare av 35-åringen, har efter överläggni­ng med sin klient i går beslutat sig för att överklaga domen. Hon räknar med att lämna in en sådan i nästa vecka.

– Jag vänder mig mot att min klient, som det uttrycks i domen, skulle ha räknat med att utöva ett sådant dödligt våld. Han svarade dessutom endast för ett hugg i handen och borde, som i fallet med det andra målsägaren, endast dömas för misshandel.

Också Göran Ruthberg, försvarare av 18-åringen, meddelar HP att han räknar med överklagan­de av de fällande domarna.

Åklagaren Klas Lundgren hade sista rättegångs­dagen yrkat livstid för 35-åringen. Så långt ville rätten, ledd av rådmannen Petter Franke, inte gå. Man har i domen ett resonemang kring detta, med utgångspun­kt från två fall i Högsta domstolen under 2016. Man anger att gärningarn­a och omständigh­eterna runt dem, under den här septembern­atten i Rydö folkets hus, ”inte (var) i sådan grad försvårand­e” att man ska ge längsta möjliga fängelsest­raff.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden