Hallands Nyheter

Kostsam nota för verktygsst­ölderna

- JERRY CARLSSON 010-471 51 50 jc@hn.se

Verktygsst­ölderna har ökat markant de senaste åren. På torsdagen höll polisen ett informatio­nsmöte om det kostsamma samhällspr­oblemet som under förra året kostade cirka 18 miljoner kronor enbart i Halland.

Ett trettiotal representa­nter från branschorg­anisatione­r inom bygg-, försäkring-, och bevaknings­företag hade bjudits in till mötet.

I Halland anmäldes drygt 300 stölder från byggarbets­platser och ur firmabilar. Enligt statistik från Brottsföre­byggande rådet har antalet inbrott på byggarbets­platser ökat med 36 procent från år 2013 till 2016. Verktyg som är särskilt eftertrakt­ade bland tjuvar är skruvdraga­re, borrmaskin­er och laserinstr­ument.

– VI VET egentligen inte vad det beror på att stölderna har ökat så mycket under de senaste åren. Vi vet dock sedan länge att det finns en stor efterfråga­n på dessa verktyg på den kriminella marknaden, inte minst i andra europeiska länder. Det är också där som de organisera­de ligorna kommer in i bilden, säger Niklas Rånge, analytiker vid brottsamor­dningsenhe­ten.

Niklas Rånge menar att polisen på egen hand aldrig kommer att kunna sätta stopp för stölderna.

– Det handlar om att satsa alla resurser på det förebyggan­de arbetet som kan göra skillnad på sikt.

Han talar bland annat om att man som företagare inte bör skylta för mycket om sin verksamhet på sin firmabil, att fordonet ska ha larm och att det ska parkeras på en väl upplyst plats nattetid.

– Det allra bästa är naturligtv­is om man har möjlighet att tömma sitt fordon på de mest värdefulla verktygen efter avslutad arbetsdag.

För att underlätta för polisen vid en stöld bör man dessutom ha en förtecknin­g över sina verktyg.

– Dessutom får verktygen gärna vara märkta med märk-dna. På så sätt blir det betydligt enklare för oss att härleda godset till sin rätta ägare.

NIKLAS RÅNGE HOPPAS att informatio­nsmötet ska leda till en ökad medvetenhe­t hos företagare.

– Förhoppnin­gsvis kommer mötet även att följas upp så småningom, säger han.

 ?? Bild: JARI VÄLITALO ?? MÖTE SKAPADE ENGAGEMANG. Niklas Rånge, analytiker vid brottssamo­rdningsenh­eten, var en av dem som berättade om de utbredda verktygsst­ölderna i Halland.
Bild: JARI VÄLITALO MÖTE SKAPADE ENGAGEMANG. Niklas Rånge, analytiker vid brottssamo­rdningsenh­eten, var en av dem som berättade om de utbredda verktygsst­ölderna i Halland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden