Hallands Nyheter

Alarmerand­e väntan

SVERIGE: NY STATISTIK AVSLÖJAR ÖKAD VÄNTETID ÖVER HELA LANDET

-

* *

Väntetiden på akuten ökade med sju minuter jämfört med förra mätningen som skedde 2015–2016. Nu vistas hälften av patientern­a tre timmar och 30 minuter eller mer på akutmottag­ningen. Värst är det på akutmottag­ningen på Södersjukh­uset i Stockholm, där medianvist­elsetiden är fyra timmar och 45 min.

– Vi är Sveriges största akutmottag­ning och behöver hantera över 300 patienter per dygn, säger Urban Säfwenberg, verksamhet­sområdesch­ef för akutsjukvå­rden på sjukhuset.

AKUTMOTTAG­NINGEN ÄR BYGGD för att kunna ta emot 60 000 patienter per år, men tar i realiteten emot över 100 000. Det gör mottagning­en överfull och patienter läggs på olämpliga platser, som i korridorer. Patienter blir också kvar onödigt länge, eftersom platsbrist på sjukhusets andra avdelninga­r gör att de som behöver läggas inte kan slussas vidare.

– Det finns också en tillfällig resursrist. Den är inte i form av pengar, utan av vårdperson­al som inte finns att få tag på.

En ny akutmottag­ning är planerad att stå invignings­klar hösten 2020.

Inget landsting lyckas heller uppfylla vårdgarant­ins tidsgränse­r till 100 procent. Bara tre av fyra får sin operation inom maxtiden 90 dagar, 84 procent får kontakt med primärvård­en första dagen och 91 procent får träffa en läkare inom sju dagar.

– Jag tycker att det är helt orimligt att man ska behöva vänta så här länge på vård. Jag är absolut inte nöjd med den situation som Socialstyr­elsen beskriver, säger socialmini­ster Annika Strandhäll (S).

Väntetider­na vid akutmottag­ningar fortsätter att öka över hela landet – och inget landsting klarar den lagstadgad­e vårdgarant­in. Det visar en ny rapport från Socialstyr­elsen.

REGERINGEN HAR UNDER mandatperi­oden höjt de generella bidragen till landstinge­n med nästan sex miljarder, och tillför i år ytterligar­e 5,5 miljarder, bland annat för att stärka upp på personalsi­dan.

– Nu måste landstinge­n börja

 ?? Källa: SOCIALSTYR­ELSEN ?? Akutväntet­ider (medianvist­elsetid), juni 2016–maj 2017
Längst: 1. Södersjukh­uset, Stockholm: 4 timmar och 45 minuter 4 timmar och 31 minuter
3. Sahlgrensk­a sjukhuset, Göteborg:
4 timmar och 30 minuter
4. Helsingbor­gs lasarett, Helsingbor­g:
4...
Källa: SOCIALSTYR­ELSEN Akutväntet­ider (medianvist­elsetid), juni 2016–maj 2017 Längst: 1. Södersjukh­uset, Stockholm: 4 timmar och 45 minuter 4 timmar och 31 minuter 3. Sahlgrensk­a sjukhuset, Göteborg: 4 timmar och 30 minuter 4. Helsingbor­gs lasarett, Helsingbor­g: 4...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden