Hallands Nyheter

Verktyg söker upp barnsexbro­tt

- TT

Nätverktyg­et Arachnid som letar upp bilder och filmer på nätet som skildrar sexuella övergrepp på barn integreras nu fullt ut i svenska Ecpats arbete.

– Nu önskar vi bara en lagändring som gör att svenska dataföreta­g som känner till att de har övergrepps­material i sina servrar tvingas att ta bort det, säger Ecpats generalsek­reterare Anders Pettersson.

Ecpat (End Child Prostituti­on, Child Pornograph­y, and Traffickin­g of Children for Sexual Purposes) är en ideell organisati­on som arbetar mot alla former av sexuell exploateri­ng av barn.

Svenska Ecpat Hotline blir först i Europa att arbeta med verktyget som har utvecklats av Canadian Center for Child Protection (C3P). Arachnid är en så kallad webcrawler, vilket innebär att programmet söker igenom nätsidor och indexerar länkar och sedan identifier­ar innehållet på nätsidorna.

HITTILLS HAR VERKTYGET sökt upp och kontroller­at över 41 miljarder bilder på 1,1 miljarder nätsidor. Det har resulterat i att omkring 80 000 unika bilder och filmer kan identifier­as varje månad och att de som ansvarar för de servrar där materialet påträffas får ett meddelande om det allra grövsta materialet.

GENOM ETT SAMARBETE med C3P kan nu svenska grenen av Ecpat använda verktyget.

– Vi kan granska fler tips med en högre hastighet, tips som har bäring på Sverige, säger Anders Pettersson som menar att bättre teknik bara är en del av lösningen på problemet.

– För att det ska bli effektivt krävs också en annan lagstiftni­ng. I Kanada finns en lag som säger att det är olagligt att ha övergrepps­material i sina system om man känner till det. Men en sådan lag har vi inte i Sverige, säger Anders Pettersson.

”För att det ska bli effektivt krävs en annan lagstiftni­ng.” ANDERS PETTERSSON, Ecpats generalsek­reterare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden