Hallands Nyheter

Charlotte Kalla: ”Silver är grymt på ett OS, också”

- LASSE MANNHEIMER/TT

Inte ens Charlotte Kalla kunde hinna med Ragnhild Haga på fristilen. Den svenska skidstjärn­ans andra medalj på OS i Pyeongchan­g blev silverfärg­ad. – Jag vet att jag gav det jag hade, säger den svenska stjärnan.

Hon hoppade upp på prispallen, sträckte armarna i vädret och såg betydligt gladare på prisutdeln­ingen, jämfört med då loppet just var avslutat på Alpensia Skidcenter. En flod av sms på vägen mot Olympic plaza påminde Kalla om att inte bli fartblind i jakten på framgång.

– Jag har fått jättemycke­t fina sms, det är så mycket kärlek under mästerskap­stider – helt sjuk vilken stöttning som finns. Och nu känns det som att jag börjar få lite mer perspektiv. Den här känslan att jag gav allt vad jag hade i dag, den har som förstärkts nu.

Hon skickade också en hälsning Hanna Öberg som sensatione­llt nog tog guld i skidskytte:

– Njut av det här, verkligen. Hon är hur grym som helst och så ung. Hon har många OS framför sig och har redan tagit guld. Vilken eftermidda­g vi har haft här.

DET VAR INTE samma obesvarbar­a kraft och frenesi i åkningen som i guldloppet i skiathlon för Charlotte Kalla på fristilslo­ppet över tio kilometer. Det syntes på hennes grimaseran­de ansikte i den gassande solen över Alpensia Skidcenter, det syntes i mellantide­rna från 6,2 kilometer och framåt och det hördes på Kalla själv efter loppet.

– Det är ju något helt annat, och det var jag också beredd på att det skulle vara, säger hon och fortsätter:

– Jag önskade bli riktigt trött i dag och jag visste att det bara efter någon kilometer skulle handla om att vara där och plåga sig och verkligen bara blicka framåt och hålla ihop åkningen. Det var ett helt annat lopp än en masstart där man har stenkoll på var man ligger.

Till en början såg det dock lovande ut i jakten på att ta ännu ett Osguld efter succén på skiathlone­n.

1,3 sekunders ledning vid första mellantide­n efter 1,6 kilometer var en indikation på att formen satt kvar. 3,2 sekunder i ”halvtid”, efter fem kilometer, var det likaså.

Men Ragnhild Haga från Norge körde också fort – riktigt fort. Vid 6,2 kilometer hade plötsligt vinden vänt, och nu var Kalla den som jagade Haga med 1,7 sekunder att ta igen.

Och vinden vände verkligen rejält – för den här gången var det Haga som träffade rätt på alla cylindrar.

När Haga dundrade förbi passeringe­n vid 8,4 kilometer hade hon åkt dit makalösa 31 sekunder snabbare än landsmanin­nan Marit Bjørgen – som där och då ledde.

NÄR CHARLOTTE KALLA kom till samma passering strax därefter hade avståndet också ökat, rejält. 12,2 sekunder – och redan där tydde allt på att Ragnhild Haga var dagens guldmedalj­ör.

Inte ens Kalla kunde heller hota dagens norska suverän. I mål gick hon in som tvåa, med 20,3 sekunder upp till Haga som i överlägsen stil tog guldet.

– Jag vet att jag gav det jag hade, och det är ju inte bara några sekunder det handlar om. Utan hon var ju överlägsen, Ragnhild, säger Kalla.

– Det sätt som Ragnhild gör det på. Hon är stark på skejt och har en väldigt vägvinnand­e teknik.

Kalla lyckades dock ändå lägga vantarna på en plats på pallen. Ett hack över Marit Bjørgen och Krista Pärmäkoski, som med identiska åktider fick trängas tillsamman­s på bronsplats­en.

På så sätt var ändå den svenska skidstjärn­an nöjd.

– Silver är grymt på ett OS, också. Jag kommer nog vara nöjd om en liten stund. Jag vet att jag gett det jag kunnat och då ska jag vara nöjd med min prestation. Samtidigt hade jag velat vara med och fajtats. Men hon (Ragnhild Haga) var i superslag idag. super-g, damer. + OS 2014: 1) Anna Fenninger, Österrike, 2) Maria Höfl-riesch, Tyskland, 3) Nicole Hosp, Österrike... 21) Sara Hector, Sverige, Kajsa Kling och Jessica Lindell-vikarby, Sverige, bröt. VM 2017: 1) Nicole Schmidhofe­r, Österrike, 2) Tina Weirather, Liechtenst­ein, 3) Lara Gut, Schweiz... Lisa Hörnblad och Kajsa Kling, Sverige bröt.

Lisa Hörnblad.

* * * * * * * * * * * * *

damer, heat 3 och 4.

* 13.10 Ishockey

herrar, grupp B: OAR (Olympiska aktiva från Ryssland)–usa, Slovenien–slovakien.

* 13.30 Backhoppni­ng:

Stora backen, herrar, final.

 ?? Bild: ANDERS WIKLUND/TT ?? SILVER. Andra medaljen i OS i Pyeongchan­g bärgad för Kalla som tog silver på tio kilometer.
Bild: ANDERS WIKLUND/TT SILVER. Andra medaljen i OS i Pyeongchan­g bärgad för Kalla som tog silver på tio kilometer.
 ??  ?? 1 500 m, damer, kval.
11.44 Shorttrack
1 000 meter, herrar, final.
12.00 Freestyle
Hopp, herrar, kval.
12.05 Curling
damer, grundserie­n, sjätte omg: Sydkorea–storbritan­nien, OAR (Olympiska aktiva från Ryssland)–japan, Kina–danmark,...
1 500 m, damer, kval. 11.44 Shorttrack 1 000 meter, herrar, final. 12.00 Freestyle Hopp, herrar, kval. 12.05 Curling damer, grundserie­n, sjätte omg: Sydkorea–storbritan­nien, OAR (Olympiska aktiva från Ryssland)–japan, Kina–danmark,...
 ??  ?? Svenska deltagare:
04.10 Ishockey
herrar, grupp A: Kanada–tjeckien.
04.10 Ishockey
damer, kvartsfina­l.
05.00 Freeskiing
Slopestyle, damer, final.
06.05 Curling
herrar, grundserie­n, sjätte omg: Kanada–sverige, Sydkorea–storbritan­nien,...
Svenska deltagare: 04.10 Ishockey herrar, grupp A: Kanada–tjeckien. 04.10 Ishockey damer, kvartsfina­l. 05.00 Freeskiing Slopestyle, damer, final. 06.05 Curling herrar, grundserie­n, sjätte omg: Kanada–sverige, Sydkorea–storbritan­nien,...
 ??  ?? herrar, grupp A: Sydkorea–schweiz.
08.40 Ishockey
damer, kvartsfina­l.
10.30 Skidor
Stafett, 4x5km, damer.
Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdo­tter, Ebba Andersson, Anna Haag, Anna Dyvik.
herrar, grupp A: Sydkorea–schweiz. 08.40 Ishockey damer, kvartsfina­l. 10.30 Skidor Stafett, 4x5km, damer. Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdo­tter, Ebba Andersson, Anna Haag, Anna Dyvik.
 ??  ?? Svenska deltagare: Jennie-lee Burmansson och Emma Dahlström.
03.00 Alpint
Svenska deltagare: Jennie-lee Burmansson och Emma Dahlström. 03.00 Alpint

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden