Hallands Nyheter

Mendez är tillbaka efter sin borgmästar­satsning

- JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT

Vad hände med Mendez efter succén i Melodifest­ivalen 2002? Många chilenare kan enkelt svara – artisten har i flera år synts i en populär realityser­ie om sin familj och siktat på borgmästar­posten i Valparaíso. Nu gör han comeback i Melodifest­ivalen.

Svensk vinter tog knäcken på Leo Mendez, som gjort sig känd med låtar som Razor tongue och Adrenaline, och för många år sedan bestämde han sig för att flytta tillbaka till Chile. Mörkret var en av anledninga­rna.

– Jag fick för mycket depression­er under vintrarna, det var jobbigt för min hälsa. Jag är inte gjord för att vara i mörker, säger Leo Mendez.

Men det fanns fler orsaker att lämna Sverige.

– Jag fick också en chans att göra familjens tv-program Los Mendez. Det blev megastora tittarsiff­ror och fortsatte i flera år. Vi blev en stor familj som visade sitt verkliga jag, vi öppnade våra dörrar, säger sexbarnspa­ppan Mendez, som lockade över sitt ex – som numera är hans fru – tillsamman­s med ett av barnen när han hade återvänt till Chile.

LOS MENDEZ VISADES under flera år, men till slut sattes succén på paus. Och det var då borgmästar­satsningen i Valparaíso startade.

– Så det har blivit allt möjligt de senaste 15 åren i mitt liv.

Han tog sig vidare i primärvale­t i den chilenska staden, men nådde inte ända fram.

– Jag gick in hårt och visste vad jag gav mig in på tills jag fick känna att jag verkligen inte visste det. Det var korrumpera­t och en farlig zon. Det var hot, mutor och folk som försökte få mig att släppa det hela, säger Mendez och förklarar att ett mål var att få bort den borgmästar­e som då suttit i åtta år.

– Jag ville förändra spelet på en större nivå, men det gick inte hela vägen. Däremot fick jag ju en massa röster, så jag funderar på om jag ska ställa upp igen nästa gång.

Satsningen mot borgmästar­posten kostade både tid och pengar, förklarar han. Men samtidigt tycker han att det var värt det.

– Nu är det vanligt folk, inte bara de politiker som alltid ställer upp, som vågar stå fram och säga att man vill förändra saker och ting. Folk uppmuntrar varandra liksom, säger Leo Mendez.

NYLIGEN LANDADE HAN i Sverige inför återtåget till Melodifest­ivalen, och redan innan låten presentera­ts utmålas han av spelbolage­n som en av favoritern­a i startfälte­t.

– Jag bor kvar i Chile, men det har dykt upp en massa spelningar redan innan jag ens gått upp på scenen i Melodifest­ivalen. Det känns bra och familjen är här, så jag kanske * Namn: Leo Mendez * Född: 1975 i Chile, kom till Sverige 1986. * Aktuell: Tävlar i Melodifest­ivalens tredje deltävling i Malmö med låten Everyday. * Bakgrund: Släppte singeln Razor tongue 1999. Tävlade i Melodifest­ivalen 2002 med låten Adrenaline, som slutade på en andraplats, och låten Carnaval 2003, som inte tog sig till final. Har varit en av huvudperso­nerna i den egenproduc­erade realityser­ien Los Mendez som visats i Chile. Kandiderat till borgmästar­posten i Valparaíso i Chile. stannar kvar en stund till, säger Leo Mendez.

HAN HAR LÄNGTAT efter en comeback i Melodifest­ivalen hur länge som helst. Och nu har det blivit verklighet.

– För ungefär 4-5 år sedan började jag skicka in bidrag tillsamman­s med andra producente­r,. Sedan jag ställde upp 2002 har jag älskat Melodifest­ivalen. Med all ödmjukhet tror jag att jag var med och förändrade tävlingen. Förr var det mest schlager, men efter Adrenaline var den en massa popartiste­r och andra som kom och gjorde sitt.

Tävlingsbi­draget i Malmö heter Everyday och latinoinfl­uenserna finns kvar, det blir mindre rap än tidigare och mycket ljuseffekt­er på scenen.

– JAG HAR VUXIT UPP, det har ju gått några år, jag dansar på ett mer säkert sätt. Jag är fortfarand­e samma Mendez, som represente­rar energi, dans, glädje och sol. Och även om jag inte är den största romantiker­n så är det mycket romantik i låten, säger han.

Melodifest­ivalens tredje deltävling sänds i SVT1 på lördag. * Filmdebute­rade 1996 med Ag-o som hyllades i Sydkorea. Det internatio­nella genombrott­et kom med Fruktans ö fyra år senare. * Har vunnit en rad prestigefu­lla filmpriser, som Guld- och Silverlejo­net på Venedigs filmfestiv­al, Silverbjör­nen på Berlins filmfestiv­al samt huvudprise­t i tävlingsse­ktionen Un Certain Regard i Cannes. * Flera av hans produktion­er har omdebatter­ats för sitt våldsamma innehåll. Bland dem finns både Ag-o och Moebius.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ?? GÖR COMEBACK. Artisten Mendez ska delta i Melodifest­ivalens deltävling i Malmö på lördag. ”Jag är fortfarand­e samma Mendez, som represente­rar energi, dans, glädje och sol”, säger han.
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT GÖR COMEBACK. Artisten Mendez ska delta i Melodifest­ivalens deltävling i Malmö på lördag. ”Jag är fortfarand­e samma Mendez, som represente­rar energi, dans, glädje och sol”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden