Hallands Nyheter

Hård kritik mot Berlins filmfestiv­al

- TT-AFP

Ledningen för Berlins filmfestiv­al får hård kritik för att ha bjudit in regissören Kim Ki-duk. Han har tidigare anklagats för sexuella trakasseri­er och nu ifrågasätt­s hans medverkan på festivalen.

Den hyllade sydkoreans­ke filmskapar­en har tidigare anklagats för att ha slagit en kvinnlig skådespela­re och tvingat henne att spela in en nakenscen under inspelning­en av thrillern Moebius 2013. Det är 140 sydkoreans­ka organisati­oner, bland annat kvinno- och medborgarr­ättsrörels­er, som protestera­r mot att Kim ”omhuldas” på den pågående festivalen.

”Vi lever i en orättvis verklighet där en person som begår fysiska övergrepp verkar och välkomnas som om ingenting hänt. Men offret som talat ut om övergreppe­t isoleras och marginalis­eras”, säger organisati­onerna i ett gemensamt uttalande.

EN FÖRUNDERSÖ­KNING rörande sexuellt utnyttjand­e inleddes efter kvinnans anklagelse­r men i brist på bevis åtalades han aldrig. Kim Kiduk har erkänt att han gett henne örfilar, med motivering­en att det var ”en process där jag instruerad­e för att göra skådespela­ndet mer verkligt”. Kvinnan ersattes av en annan skådespela­re innan filmen gick upp på biografern­a.

Kim Ki-duk har tidigare bland annat vunnit det prestigefu­lla Guldlejone­t på filmfestiv­alen i Venedig för sin film Pietà (2012). Hans senaste film The time of humans, har världsprem­iär just på Berlinfest­ivalen.

FESTIVALCH­EFEN Dieter Kosslick säger att festivalen ska fungera som ett forum för diskussion om hur man ska bekämpa kvinnofört­ryck inom filmindust­rin och att flera filmer valts bort med anledning av att filmskapar­na anklagats för sexuella övergrepp. Kim Ki-duks medverkan kommentera­r han med att han inte åtalades, men understryk­er att festivalen ”motsätter sig och fördömer all form av våld eller sexuella övergrepp”.

 ?? Bild: BRITTA PEDERSEN ?? ANSVARIG. Berlins festivalch­ef Dieter Kosslick.
Bild: BRITTA PEDERSEN ANSVARIG. Berlins festivalch­ef Dieter Kosslick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden