Hallands Nyheter

Ramaphosa ny president i Sydafrika

- INGRID DAHLBÄCK/TT

Cyril Ramaphosa är Sydafrikas nye president. Känslan av lättnad var nästan fysiskt påtaglig bland parlaments­ledamötern­a när saken var klar. Nu väntar uppstädnin­g efter avpollette­rade Jacob Zuma och offensiva åtgärder för att få landet på rätt köl.

Det blev sång och jubel bland regeringsp­artiet ANC:S ledamöter efter att parlamente­t i Kapstaden röstat fram Cyril Ramaphosa till landets högsta ämbete. Några timmar därpå fick han formellt svära presidente­den och redan under fredagen väntas han hålla presidente­ns årliga tal till nationen, rapportera­r BBC.

Ett tal som hans företrädar­e Jacob Zuma skulle ha hållit i förra veckan men som i sista stund sköts upp när ledarkrise­n inom ANC övergått från att ha varit pressad till att bli akut. Den 65-årige Ramaphosa höll dock ett tacktal efter att han – som enda kandidat – blivit vald.

– Tack alla för den här fantastisk­a möjlighete­n. Jag ska göra mitt bästa för att inte göra er besvikna, lovade han och tog också upp den brännheta korruption­sfrågan.

– Frågor som rör korruption, frågor som rör hur vi kan stärka våra statligt ägda företag och hur vi ska handskas med kidnappnin­g av staten är frågor som vi har på radarn.

Uttrycket ”kidnappnin­g av staten” hörs ofta i Sydafrika dessa dagar. Det härrör från en rapport från den tidigare justitieom­budsmannen­s Thuli Madonselas där en rättslig utredning av Jacob Zumas nära kopplingar till den mäktiga affärsfami­ljen Gupta krävs. Familjen har länge misstänkts för att ha ett korrupt förhålland­e med den förre presidente­n.

Guptafamil­jen lever för övrigt farligt nu. På torsdagen kom besked från Sydafrikas riksåklaga­rmyndighet att en arresterin­gsorder utfärdats för en av de tre bröderna i familjen, Ajay Gupta. Han betraktas nu vara ”på flykt undan rättvisan”, rapportera­r Reuters.

Vad som nu ska hända Jacob Zuma är oklart. Rättsliga prövningar är att vänta och det är inte omöjligt att den man som sedan 2009 har varit Sydafrikas president får skaka galler till slut.

Framför allt i städerna hos den stora sydafrikan­ska medelklass­en har det jublats under dagen. Ramaphosa själv togs emot av sjungande och dansande Anc:are när han anlände till parlamente­t i Kapstaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden