Hallands Nyheter

Osannolikt att vapenlagar­na nu ändras

- CAJSA COLLIN/TT

Gårdagens masskjutni­ng i Florida var den artonde skolskjutn­ingen i USA bara i år och satte återigen fart på debatten om vapenlagar­na. Men att något skulle ändras i praktiken är inte troligt, säger Dag Blanck, professor på Svenska institutet för Nordamerik­astudier vid Uppsala universite­t.

Kort efter nyheten att en 19-årig man dödat minst 17 personer på en gymnasiesk­ola i delstaten Florida skrev president Donald Trump på Twitter att han lider med offren och deras familjer och att ”inga barn, lärare eller annan någonsin ska behöva känna sig otrygga i en amerikansk skola”.

Precis som vid tidigare masskjutni­ngar under Donald Trumps tid i Vita huset har presidente­n försökt vara en enande kraft i samhället, säger Dag Blanck. Men som person är Trump en så oerhört polarisera­nde faktor och hittills har han varit tydlig i sin syn på rätten att bära vapen.

– Det har varit en profilfråg­a inte minst under valkampanj­en att det andra författnin­gstillägge­t ska försvaras till varje pris, vilket gör att när sådana här saker händer så blir de svårare för honom att hantera, säger Dag Blanck.

TROTS ATT DET finns ett brett folkligt stöd att införa vissa restriktio­ner, som bakgrundsk­ontroller och begränsnin­gar av hel- och halv-automatisk­a vapen, så gör det faktum att rätten till vapen regleras i den amerikansk­a konstituti­onen, och en mycket mäktig vapenlobby – National Rifle Associatio­n (NRA) – att det är svårt att genomföra faktiska förändring­ar av vapen-lagarna.

– Det finns ett mönster som upprepar sig efter varje masskjutni­ng. Först finns det en stor oro och den sida som vill ha vapenkontr­oll kommer att påpeka att så här kan vi inte ha det. Men sedan kommer debatten att klinga av utan att det leder till någon förändring, säger Blanck.

DET HAR ÄN så länge varit tyst från vapenlobby­n NRA efter gårdagens masskjutni­ng, men organisati­onens reaktioner vid tidigare masskjutni­ngar är ju oftast att det snarare behövs fler vapen i samhället. ”Det enda som stoppar en ond person med vapen är en god person med vapen”, är ett av de argument som brukar användas.

Förutom det andra författnin­gstillägge­t som ger alla amerikaner rätt att bära vapen och den starka vapenlobby­n finns det en annan stor anledning till att det är svårt att lagstifta om vapen, säger Dag Blanck.

– Lagar som stiftas av till exempel kongressen kan prövas av amerikansk­a federala domstolar för att se till att de följer konstituti­onen. Det gör att viktiga beslut som rör sociala frågor i USA ofta stiftas av domstolarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden