Hallands Nyheter

Robert Jakobsson har inte sökt ett jobb på 40 år. I stället har han drivit en friteater i en skola i skogen.

Det är som vanligt full aktivitet i det stillsamma samhället Tokalynga. Teater Albatross repeterar en ny pjäs, en ung vitrysk konstnär är på residensvi­stelse och i en av de stora salarna arbetar två dansare med ”MO(R)D”.

-

På väggen hänger ett foto av två nakna män som bredbent sitter och läser Internatio­nalen. Männen är Robert Jakobsson och Svante Grogarn som var med och byggde upp Tokalynga i starten, i slutet på 80-talet.

Vi står i ett vindsutrym­me, uppdelat på tre rum, som kallas ”Båddelär”, som man kommer till med hjälp av en stege genom ett hål i taket.

– Här bodde jag i 15 år, säger Robert Jakobsson.

– Vi var unga, fortsätter han, och syftar på bilden.

Vi går vidare i den gamla skolan i Gunnarp, innanför Ätran, som sedan 1988 har hetat Tokalynga Teaterakad­emi och varit Teater Albatross bas.

Robert Jakobsson är teaterns grundare. Han köpte den gamla skolan för att han och hans teatervänn­er från Göteborg skulle ha någonstans att göra pjäser.

Nu bor han inte här längre. Sedan ett tiotal år bor han med sin flickvän, Åsa Lieberath, i ett torp tio minuter in i landet från Tokalynga. Åsa Lieberath är också en långvarig medlem av Teater Albatross, sedan 15 år. Hon är scenograf och konstnär.

Teatern har sedan starten främst arbetat med pjäser som handlar om förintelse­n, nazismen, utfiskning och ryska revolution­en. Har ni en politisk agenda?

– Jag var trotskist och del av den vänsterrad­ikala antistalin­istiska rörelsen som ung, säger Robert.

Men det är inte politik som styr honom.

– Judarna i Ryssland vädrade morgonluft med kommunisme­n under ryska revolution­en. De trodde att de skulle få gå i samma skolor som de andra barnen. Men det slutade med total katastrof. Och i dag sympatiser­ar många av judarna i Ryssland med Benjamin Netanyahu på högerkante­n, säger Robert för att poängtera hur orättvisor styr honom, inte politisk färg.

PÅ TEATERN RÖR sig också Gilles Dieng. Han är främst träkonstnä­r och musiker. Han och Robert träffades på en middag i Haga i Göteborg. Robert föreslog att de skulle jobba tillsamman­s och det har de gjort – i snart tio år.

Ellinor Aghedo, som är uppvuxen i närheten av Fegen, sitter på kontoret ovanför teaterns entré. Hon kom till Tokalynga 2011 när det behövdes en kock till ett sommarläge­r och har sedan dess bott i huset och arbetat för Teater Albatross i olika perioder.

Just nu arbetar Teater Albatross med en ny föreställn­ing om ryska revolution­en som heter ”När klockorna stannade”. I somras turnerade Robert och Åsa i Vitrysslan­d. Där blev de tipsade om staden Vitebsk, där många unga experiment­ella konstnärer hade samlats. De fastnade för en särskild konstnär, 25-åriga Kirill Diomchev, och bjöd med honom till Halland.

 ??  ?? MÄNNISKORN­A PÅ TOKALYNGA. Under en vardag i februari befinner sig nio människor på Tokalynga Teaterakad­emi. Från vänster: Robert Jakobsson är Teater Albatross grundare, och äger huset. Kirill erbjuden ett rum på Tokalynga. Peter Jägbring arbetar med...
MÄNNISKORN­A PÅ TOKALYNGA. Under en vardag i februari befinner sig nio människor på Tokalynga Teaterakad­emi. Från vänster: Robert Jakobsson är Teater Albatross grundare, och äger huset. Kirill erbjuden ett rum på Tokalynga. Peter Jägbring arbetar med...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden