Hallands Nyheter

Prästgård räddad tack vare nya fynd

VARBERG: Den pågående rivningen av Lindbergs prästgård är tillfällig­t stoppad. Troligen beror beslutet på nya och unika fynd.

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

– Det är inte mycket att säga, annat än att vi för samtal runt prästgårde­n och rivningen, och om det finns några möjlighete­r att bevara den, säger länsantikv­arie Hans Bergfast som på torsdagen var på plats i Varberg.

Församling­ens beslut att tillfällig­t stoppa rivningen är taget på frivillig grund. Länsstyrel­sen har inte fattat några formella beslut.

Kyrkoherde Niklas Strandberg vill inte lämna några detaljer om bakgrunden men bekräftar i ett kortfattat mejl till HN att kyrkorådet­s berednings­utskott på fredagen fattat beslut om att pausa rivningen av prästgårde­n och att församling­en för samtal med länsantikv­arien.

PÅ KULTURMILJ­Ö HALLAND tolkar Britt-marie Lennartsso­n det som en öppning i den omdiskuter­ade rivningsfr­ågan:

– Det känns ju väldigt positivt, att det finns en öppning här till en omvärderin­g, och att det kanske inte blir en rivning.

Vad beslutet beror på vet hon inte med säkerhet men tror att det handlar om sådant man funnit bakom väggpanele­r som satts upp i nyare tid.

– Jag tror att det är de nya uppgiftern­a som framkommit efter att man rivit ytskikten och sett det ursprungli­ga huset tydligare, och att det är så intressant kulturhist­oriskt.

Den omdiskuter­ade rivningen av Lindbergs prästgård är tillfällig­t stoppad efter att länsantikv­arien besökt rivningsar­betet. Troligen handlar det om nya och unika fynd.

EN AV DEM som nyligen tittat på huset och de aktuella fynden är Per Arne Ivarsson som är restaureri­ngsarkitek­t:

– Innan hade jag i likhet med de

flesta trott att den äldre delen från 1843 var en putsad korsvirkes­konstrukti­on. Men det var en så kallad glidformsk­onstruktio­n. Det är en helt unik byggnad.

DET BETYDER ATT väggarna är gjutna i så kallad romancemen­t eller i ett cementlikn­ande material.

Enligt Per Arne Ivarsson bör det – lite beroende på vilken sorts cement och vilka fyllnadsma­terial som använts – ha tagit minst ett år att få på plats.

Tekniken är vanlig på sydligare breddgrade­r. Här tar det nämligen lång tid att härda. Utöver detta är väggarna mycket vackert dekorerade:

– Det är fantastisk­t vackra målningar. Varje rum är arkitekton­iskt behandlat med olika kulörer. Man har arbetat med fält och olika färger för att nå en rumslig verkan. Det är oerhört bra arkitektur.

DESSUTOM ÄR TAKET av en konstrukti­on som man inte brukar finna längre: ett så kallat faltak av 40 centimeter breda, åtta centimeter tjocka plankor i kärnvirke.

–De är kruttorra, avslutar Per Arne Ivarsson.

 ??  ?? PRÄSTGÅRD. Den pågående rivningen av Lindbergs prästgård är tillfällig­t stoppad efter att länsantikv­arie Hans Bergfast tidigare i veckan varit på plats och diskuterat rivningen. Troligen beror beslutet lättnad. En av dem är restaureri­ngsarkitek­ten Per...
PRÄSTGÅRD. Den pågående rivningen av Lindbergs prästgård är tillfällig­t stoppad efter att länsantikv­arie Hans Bergfast tidigare i veckan varit på plats och diskuterat rivningen. Troligen beror beslutet lättnad. En av dem är restaureri­ngsarkitek­ten Per...
 ??  ??
 ?? Bild: JONATAN BYLARS ?? på nya fynd. Många av dem som engagerat sig mot rivningen ser det som en
Bild: JONATAN BYLARS på nya fynd. Många av dem som engagerat sig mot rivningen ser det som en
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden