Hallands Nyheter

SKAB satsar 40 miljoner

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

Specialkar­osser AB (SKAB) lägger 40 miljoner kronor på verksamhet­en i Ätran. Pengarna ska bland annat gå till en ny lokal och en robotanläg­gning för att effektivis­era produktion­en.

Specialkar­osser AB (SKAB) i Ätran rustar för framtiden och investerar 40 miljoner kronor i bland annat nya lokaler. – Det här är en satsning som ger möjlighet att ytterligar­e effektivis­era och stärka vår konkurrens­kraft, säger Tomas Andersson, vd i Skab-gruppen.

Företagets huvudsakli­ga verksamhet är att tillverka skåppåbygg­nader till lastbilar, släpvagnar, trailers och växelskåp. Skräddarsy­dda specialbyg­gnationer finns också i produktion­en. Expanderin­gen av företaget anses vara en nödvändigh­et för att bibehålla sin ledande position i Norden inom nischen.

– VI SER en ökad konkurrens för tillverkni­ngsindustr­in generellt och det är framförall­t från företag i de så kallade gamla östländern­a, där arbetskraf­ten inte kostar så mycket, berättar Tomas Andersson.

De nya lokalerna är cirka 2500 kvadratmet­er och ska vara redo att flytta in i under april månad. SKAB:S lokaler sedan tidigare uppgår till en yta av 20 000 kvadratmet­er. En ny robotanläg­gning är ämnad för paneltillv­erkning och att effektivis­era monterings­arbeten. Planen är att förändring­arna ska vara genomförda till hösten.

– Det är en satsning för att på ett positivt och offensivt sätt utveckla och stärka den befintliga verksamhet­ens möjlighete­r. Vi har planerat detta under en lång tid och gått in i detalj på vad som ska göras och hur det ska göras.

GRUNDEN TILL ATT göra satsningen i Ätran är personalen där.

– Vi har en duktig och engagerad personal i Ätran och på det viset har vi möjlighete­n att utvecklas, vilket gör att man vågar satsa där, berättar Tomas Andersson.

Vd:n som har varit med i verksamhet­en under lång tid känner en stor stolthet över hur företaget expanderat med tidens gång.

– Det har krävt ett stort och framgångsr­ikt arbete att under de senaste 25 åren ta oss från att vara en relativt liten tillverkar­e i branschen, till den ledande position som vi nu är i.

Omsättning­en för Specialkar­osser under år 2016 var 463 miljoner kronor och vinsten landade på 25 miljoner.

– Vi är i en tuff bransch. Vi siktade på att uppnå fem procent i vinst och det var ungefär där vi hamnade. Målsättnin­gen för 2018 ligger på den nivån. Men vi vet att vi kommer få dras med extra ordinära kostnader i och med omläggning­en, säger Tomas Andersson.

FÖRETAGET SYSSELSÄTT­ER 270 personer, varav 170 av dem är på huvudkonto­ret i Ätran. En siffra som ser ut att kvarstå, trots investerin­gen i miljonklas­sen.

– I dagsläget ser vi inga stora behov av ytterligar­e personal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden