Hallands Nyheter

Jubilar som kandiderar vidare

LIVETS GÅNG: Politikern Vivianne Johansson i Veddige brinner för frågor som rör ensamkomma­nde. ”De borde få stanna.”

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Hon har haft förtroende­uppdrag sedan 1977. 1982 blev hon invald i kommunfull­mäktige och är i dag bland annat förste vice ordförande i kommunfull­mäktige och ledamot i socialnämn­den.

Har du planer på att sluta?

– Det får väljarna besluta. Jag kommer att finnas med på kommunlist­an i höst. Det finns mycket att göra.

Vilka är de viktigaste frågorna just nu?

– Frågan om ensamkomma­nde, att de hamnat i en helt omöjlig situation. Det är en mänsklig tragedi, de borde få stanna. De flesta som kommit är duktiga och skötsamma ungdomar som gärna tar till sig nya kunskaper och idéer och vi behöver ju arbetskraf­t. Jag tycker ibland att det är hemskt att läsa om det. Besluten om utvisning är ju inte direkt en kommunal fråga, däremot får vi i socialnämn­den och sociala utskottet hantera följverkni­ngarna.

I många år var du ordförande respektive vice ordförande i kulturoch fritidsnäm­nden. Du själv ska vara både sport- och konsthantv­erkintress­erad sedan barnsben?

– Ja, som ung var jag aktiv i Veddiges 4H och dess volleyboll­ag, och blev klubbledar­e. Intresset för hemslöjd fick jag redan som liten, det fanns inte så många barn att leka med och inte så mycket att göra. Jag började med att brodera.

Vad är roligast; att väva, sticka, virka eller sy?

– Att väva. Jag gick en yrkesskola i vävning en termin innan jag gifte mig. Sedan 1998 leder jag en vävcirkel. Man kan säga att vävning är kvinnornas ingenjörsk­onst, man ska kunna ta fram gamla komplicera­de vävmönster. Och folkdräkte­r har alltid följt mig, jag var med om att ta fram folkdräkte­n för Veddige på 60-talet, och senare även mansdräkte­r i samband med att det bildades en folkdansfö­rening, men även för Kungsäter och Ås. Jag tror att jag klätt upp ett hundratal personer och jag hoppas att de fortfarand­e använder sina dräkter av och till. Du är uppväxt på gården du bor på i dag. Hur var det att växa upp där?

– Alla hjälptes åt med sysslorna och jag började med det redan som litet barn. Det fanns ju inga dagis på den tiden så jag fick följa med mamma när hon arbetade på gården. Det var en fantastisk­t nyttig och bra miljö att växa upp i. Man var med kor och djur på ett helt annat sätt än i dag. När jag gifte mig 1963 tog jag och min man över gården, först som arrende och därefter som ägare.

Berätta om några viktiga händelser i livet!

– När barnen föddes var såklart viktiga och när barnbarnen började komma och se dem växa upp och finna sina uppgifter i livet. Annars får jag väl säga att många motioner jag skrivit har varit roliga att följa. Jag och Ingemar Gustavsson föreslog i en reservatio­n att Rosenfreds­skolan skulle bli kulturskol­a. Idén togs vidare och det är jag stolt över, och jag var med och drev så att hamnmagasi­net blev renoverat.

Vad gör du på dagarna?

– Jag väver och läser många kommunala handlingar, inte minst från sociala utskottet, socialnämn­den och kommunfull­mäktige. Jag lägger ner mycket tid på det. Och jag är med i Veddige-sälltorps centerkvin­nors avdelnings­styrelse sen 1974, varav 31 år som ordförande, vi anordnar ”De gamlas dag” som varit varje år sedan 1950. Sen umgås jag med barn och barnbarn och så sköter jag fastighete­n och det tar sin tid.

Varför har du inget bindestrec­k i Vivianne?

– Haha. Jag döptes till Viviann, men jag tyckte att Anne var så mycket finare än Ann, så jag ändrade. Det var i tonåren. Eftersom jag inte tyckte om bindestrec­k fick det bli Vivianne.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HAR MER ATT GE. Vivianne Johansson har varit med i politiken sedan 1970-talet. Nu fyller hon 75 år.
Bild: ANNIKA KARLBOM HAR MER ATT GE. Vivianne Johansson har varit med i politiken sedan 1970-talet. Nu fyller hon 75 år.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? POLITISKT AKTIV. För 36 år sedan blev Vivianne Johansson invalt i kommunfull­mäktige och hon har inga planer på att avsluta sitt politiska engagemang.
Bild: ANNIKA KARLBOM POLITISKT AKTIV. För 36 år sedan blev Vivianne Johansson invalt i kommunfull­mäktige och hon har inga planer på att avsluta sitt politiska engagemang.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden