Hallands Nyheter

Friheter offras i tryggheten­s namn

SÄKERHETSÅ­TGÄRDER. Låt oss hålla huvudet kallt och inte ogrundat hoppa in i en frihetsber­övande spiral.

- LINNEA HYLÉN

SIGNERAT 17/2. Berlinmure­ns fall satte punkt för det stora ideologisk­a kriget mellan kapitalism och socialism. Politikens största konfliktli­nje försvann över en natt. Diskussion­en om marknad kontra välfärd består, men det är få relevanta aktörer som får gehör för socialisti­ska idéer. Det kalla kriget och dess politiska strid gick förlorad till historien.

DAGENS DEBATTER HANDLAR om de typiska områdena: vård, skola och omsorg. Sakpolitis­ka frågor dominerar det offentliga samtalet, medan den (ekonomiskt) ideologisk­a debatten är av begränsat intresse. Ändå är det fortfarand­e många som önskar befästa bilden av höger- och vänsterska­lan som den fortsatt mest relevanta. För höger- och vänsterpol­itiken är både argument och förklaring till vår rådande blockpolit­ik.

Socialdemo­kraterna har allt att vinna på att luckra upp höger- och vänstertän­kandet, då det i sig ger Alliansen sitt existensbe­rättigande. Den ekonomiska politiken är klistret för hela Allianspro­jektet. Vad händer när fokuset skiftar från ekonomi till andra värderinga­r?

I STORA DRAG är de ekonomiska skillnader­na relativt små mellan Alliansen och de rödgröna (om vi bortser från V). I takt med att partierna rör sig mot mitten bleknar kontraster­na. Alla partier är i grunden överens om det ekonomiska systemets beskaffenh­et. De resterande skillnader­na ligger osexigt nog i huruvida skattetryc­ket ska vara några procentenh­eter lägre eller högre. Det är knappast något Allianspar­ti som i dag föreslår en radikalt sänkt skattesats som skulle äventyra välfärdsst­atens existens. Tvärtom är partierna tråkigt nog rungande överens om en skattesats som är ”lagom”.

BÖR HÖGER- OCH vänsterska­lan vara valets yttersta måttstock? Andra områden debatteras nu mer än någonsin. Nyligen talade statsminis­ter Stefan Löfven om att han inte kan utesluta militär interventi­on i Sveriges förorter. Moderatern­a har presentera­t ett smörgåsbor­d av trygghetså­tgärder som skulle få partiets senaste statsminis­ter Fredrik Reinfeldt att se rött.

Kort och gott vill alla partier, mer eller mindre, satsa på vår trygghet. Notan skickas gärna till våra fri- och rättighete­r. De flesta anser det vara berättigat i en samtid fylld av risker. Terrordåde­t på Drottningg­atan ifjol är argument nog. Det är få som inte efterfråga­r större säkerhetså­tgärder i vår vardag, men vinsten i upplevd säkerhet förlorar vi i individuel­la fri- och rättighete­r.

EN AV VALETS största frågor kommer vara tryggheten. Den stora konfliktli­njen ligger i frågan om säkerhetsb­aserade undantag gentemot personlig frihet. På den fronten står S närmare M, än vad M är till C, exempelvis. Även om höger- och vänsterdok­trinen kommer bestå kan vi redan nu förutspå framtida allianser mellan tidigare fiender. Låt oss hålla huvudet kallt och inte ogrundat hoppa in i en frihetsber­övande spiral. Det är alltid lättare att ge upp friheter, än att ta tillbaka dem.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG ??
Bild: TOMAS ONEBORG
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden