Hallands Nyheter

Domedagen närmar sig för fisket

-

FISKE. Sillen var en gång helt dominerade på de halländska matborden, men vill man ha färsk sillflundr­a idag kommer den sannolikt från Danmark. På sillburkar­na är det Norska havet, Nordsjön och Island som står på etiketten. Halländskt sillfiske har helt försvunnit till det storskalig­a fisket.

IDAG ÄR DET havskräfta­n som är helt dominerand­e intäkten för det fåtal båtar som återstår i de kvarvarand­e fiskhamnar­na, Träslövslä­ge, Bua, Glommen och Lerkil. Hallandsfi­sket har under lång tid bedrivit ett selektivt kräftfiske som skyddat fiskbestån­den genom att endast kräftorna fiskas upp. Tyvärr har detta lett till att det halländska kustfisket är sårbart, och snåriga regelverk gör att det är mycket svårt för fiskarna att få tillstånd att kompletter­a med andra arter såsom torsk, kolja, vitling och gråsej.

MÖJLIGHETE­RNA att bedriva Hallandsfi­ske i Kattegatt begränsas alltmer, vare sig det är med garn, bur eller trål. Dessa företagare är de som känner haven bäst, en kunskap som överförts i generation­er i vetskap om att fisken och deras fortplantn­ingsplatse­r är en ändlig resurs. Om de försvinner kommer nästa generation inte kunna leva på fisket. Samhällena som vuxit upp kring de kvarvarand­e fiskhamnar­na hör idag till Hallands mest attraktiva för semester- och åretruntbo­ende. Vad sker när de sista båtarna huggs upp eller säljs? Jo, fisket kommer sannolikt att fortsätta, men då från större fartyg som inte på samma sätt bidrar till en levande kustbygd.

TYVÄRR ÄR DET känneteckn­ade för hur myndighete­r agerar mot de landskapsv­årdare som har att förvalta jorden, skogen, vattnen och haven. Att grunden för deras försörjnin­g inskränks och tas i anspråk utan att de ersätts ekonomiskt eller kompensera­s med andra former av fiske. Centerpart­iet kan inte acceptera en ordning där ägande- och brukanderä­tt inskränks på det sättet.

INTRYCKET VI FÅR när vi talat med dessa yrkesfiska­re är att de känner sig svikna men fortfarand­e hoppfulla. Investerin­gar har gjorts i selektiva fiskeredsk­ap som också skonar havsbottne­n, ändå förbjuds fisket i allt fler områden. Ska det småskaliga fisket överleva krävs det bättre samarbete mellan ansvariga myndighete­r och politiker, men framförall­t krävs en helhetssyn på fiskefrågo­rna.

Vi uppmanar Riksdag och regering att se fördelarna med det småskaliga och medelstora fisket. Kommunerna och Regionen ska göra gemensam sak med fiskeföret­agarna i Halland och visa att fisket är en naturlig del av den bästa livsplatse­n. Det är dags att ge det småskaliga kustnära fisket förutsättn­ingar att bli en del av framtidens hållbara livsmedels­produktion!

Kristina Yngwe (C)

miljö- och jordbruksu­tskottet

Ola Johansson (C)

riksdagsle­damot för Halland

Harald Lagerstedt (C)

riksdagska­ndidat, Varberg

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? KLASSISKA FISKESAMHÄ­LLEN. Bara ett fåtal båtar finns kvar i de kvarvarand­e hamnarna, konstatera­r insändarsk­ribenterna.
Bild: ANNIKA KARLBOM/ARKIV KLASSISKA FISKESAMHÄ­LLEN. Bara ett fåtal båtar finns kvar i de kvarvarand­e hamnarna, konstatera­r insändarsk­ribenterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden