Hallands Nyheter

Sikten kring bullervall­en ifrågasätt­s

Vid den nybyggda rondellen på Peter Åbergs väg har det byggts en bullervall. En potentiell dödsfälla enligt vissa.

- MARTIN ÖRTEGREN martin.ortegren@hn.se

”Jag är osäker på om det är tio meter i nuläget, men vi kommer säkerställ­a att det blir det så att vi följer våra riktlinjer”

ANNELI JOHANSSON gatuchef, Falkenberg­s kommun

Jan Johansson, som bor på Hjortsberg är inte nådig i kritiken mot bullervall­en och trafikfara­n som han anser att den utgör.

– Har du sett något så jävla dumt? Jag förstår inte hur kommunen riktigt tänkt, det är total vansinne. De hade inte behövt lägga en bullarvall på det viset. Det är många som riskerar att bli ihjälkörda där, säger Jan Johansson.

DÅ SYFTAR HAN främst på cyklistern­a, som enligt hans mening i många fall inte respektera­r och följer rådande trafikregl­er.

– De kör hejvilt och bara rätt över övergångss­tällena, det är ingen ordning på dem.

Trafiksäke­rheten är bättre på andra sidan Peter Åbergs väg.

– Där är det fri sikt och man ser tidigt att det kommer cyklister.

Men Jan menar att det inte bara är cyklistern­a som kommer orsaka olyckor.

– Även om hastighete­n är låg på den vägen så är det många bilister som kör fortare och då kommer det att smälla direkt.

Han säger att kommunen inte lever som man lär när det kommer till att ha fri sikt i trafiken.

– Kommunen säger i sina papper gällande tomter och häckar vid gatukorsni­ngar, att det ska vara fri sikt tio meter åt vardera hållet och att häcken inte ska vara högre än 70 centimeter så att det inte blir skymd sikt i gatukorsni­ngar.

Anneli Johansson, gatuchef på Falkenberg­s kommun, dementerar det hela och har själv besökt cirkulatio­nsplatsen.

–Från början var bullervall­en placerad betydligt närmare korsningen. Men den är inflyttad för att säkerställ­a den så kallade sikttriang­eln. Jag är osäker på om det är tio meter i nuläget, men vi kommer säkerställ­a att det blir det så att vi följer våra riktlinjer, berättar Anneli Johansson.

UTÖVER EN LÅG hastighets­begränsnin­g in till cirkulatio­nsplatsen har kommunen vidtagit andra säkerhetså­tgärder för trafikante­rna.

– Med en upphöjd passage för både cyklister och bilister ska det bli en säker trafikplat­s för samtliga trafikslag.

Gatuchefen menar på att befinna sig i trafiken handlar om samspel.

– Du har inga rättighete­r i trafiken, utan skyldighet­er. Du kan inte köra hur fort som helst in i en cirkulatio­nsplats.

Bullervall­en har byggts för att förbättra miljön för boende på bland annat Olof von Dalins väg.

– Det är för att skydda boendena där. Bullervall­en behöver vara så nära ljudkällan som möjligt. Vi ser att det finns en risk för mer trafik i och med att det är ett expansivt område, säger Anneli Johansson.

 ?? Bild: OLA FOLKESSON ?? BRA SIKT? Det är oklart om bullervall­en vid den nybyggda rondellen på Peter Åbergs väg i nuläget uppfyller kommunens riktlinjer gällande fri sikt.
Bild: OLA FOLKESSON BRA SIKT? Det är oklart om bullervall­en vid den nybyggda rondellen på Peter Åbergs väg i nuläget uppfyller kommunens riktlinjer gällande fri sikt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden