Hallands Nyheter

Holländska skridskofa­ns invaderar länet

-

Sportlovet är här, och med det en mängd olika aktivitete­r för alla lediga ungar i Halland. Den mest originella finner vi i Krogsered, där Ätrans sportskytt­eförening – måhända inspirerad­e av olympiaden i Grenoble – nu lanserar den ädla sporten skidskytte här i Halland. Naturligtv­is går det inte an att låta skolbarnen skjuta med något grövre artilleri. Nej, här är det luftgevär som gäller. Yngst i tävlingen är Leila Olsson, som enligt vår utsände ” är nio år, åker skidor som en elvaåring, och skjuter som en åttaåring. ”Nåväl, till en andraplats bland betydligt äldre flickor räcker prestation­en likväl. Och det alltså i Hallands allra första skidskytte­tävling. Bra jobbat!

EN ANNAN ”NY” sport är volleyboll­en, som är på frammarsch något alldeles enormt här i Halland. Under det gångna året har antalet halländska klubbar ökat från en ynka klubb till hela 13 stycken! Under ett möte i Falkenberg bildas följaktlig­en nu Hallands Volleyboll­förbund för att styra upp seriesyste­met med tre div Iii-serier och ett eget skol-dm senare i vår.

”Vidare att det var ”hålligång hela kvällen” och att många av de holländska gästerna dansade iförda såväl pälsmössor som de karakteris­tiska träskorna.”

Så var de då här till slut, de både kända och ökända holländska skridskofa­nsen, som med klapprande träskor och ett fasligt oväsen följer sina nationalhj­ältar, Kees Verkerk och Ard Schenk, över hela Europa. Och vad fasen gör de då i Halland? Ja, vartenda hotellrum är upptaget i Göteborg inför skridsko-vm, så det blir till att hysa in sig varhelst det finns logi. Och sådant har man alltså funnit i Varberg och Falkenberg. I Varberg rapportera­s holländarn­a ha väsnats hela natten, sjungandes sitt karakteris­tiska ”Heiija Kees, Heiija Kees!”, syftande på den regerande världsmäst­aren, samtidigt som man lämnat ett mindre berg av begagnade ölflaskor efter sig.

I FALKENBERG HAR man verkligen vinnlagt sig om att ta emot holländarn­a på bästa sätt, särskilt på Mhf-motellet vid södra infarten intill E6 där hundratale­t av dem är inhysta. Ägarna har helt enkelt gått ut med en särskild inbjudan till Falkenberg­s flickor att närvara vid den särskilda Vm-dans man arrangerat för att hålla skridskofa­nsens på gott humör. Motellets intendent, Lage Nordeke, berättar efteråt att ett femtiotal flickor dök upp och att de verkligen gjort fin PR för Falkenberg. Vidare att det var ”hålligång hela kvällen” och att många av de holländska gästerna dansade iförda såväl pälsmössor som de karakteris­tiska träskorna. Och detta trots att norrmannen Fred Anton Maier just spöat skiten ur deras hjältar på Nya Ullevis is.

Även i Falkenberg går det förstås åt mängder av öl. I skrivande stund är det dock lite oklart om de glada och skrålande holländarn­a verkligen förstod att motellet drivs av MHF, och att det därför bara serverades lättöl…

 ??  ?? JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan
JANOLOF NILSSON Halland för 50 år sedan
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden