Hallands Nyheter

Emmi redo att infria nästa dröm

- JOHAN HAMMERBY 010-471 51 87 jh@hn.se

Från Vessigebro till London och nu Örnsköldsv­ik. En av Sveriges största musikalstj­ärnor, halländska Emmi Christenss­on, är redo att satsa på nästa dröm – att slå igenom som artist. Och vägen dit tar sin början med Melodifest­ivalen.

Just nu är Emmi Christenss­on hemma i sin lägenhet i centrala Stockholm. Lite förkyld, men det ska nog snart gå över, tror hon. På kvällarna spelar hon i föreställn­ingen ”Gentlemann­en” på Oscarsteat­ern mot Henrik Dorsin, som själv gestaltar åtta olika roller. Men efter lördagens föreställn­ing ska Emmi ta ledigt en vecka. På onsdag åker hon upp till Örnsköldsv­ik för sin första medverkan i Melodifest­ivalen.

DET VAR DOCK länge sedan Emmi var i ett sammanhang där hon var en oerfaren debutant. Hon har varit hyllad stjärna på West End i London, där hon under två år hade huvudrolle­n i en av världens största musikaler, Fantomen på Operan.

– Jag har fått chansen att göra underbara saker, har haft stora drömmar som slagit in. Att få spela Christine i Phantom of the Opera var min högsta dröm, och den slog in. Nu är jag redo att nå nya mål.

Dessa nya mål är något som har legat och grott i Emmis tankar länge, nämligen att slå igenom på bredare front än bara på scen.

– Det är en dröm jag har haft sedan jag var barn. Så nu vill jag satsa lite. Jag vill vara en egen artist, som gör egna föreställn­ingar och ger ut egna låtar.

VÄGEN DIT HOPPAS hon ska gå via medverkan i Melodifest­ivalen. Men bara att vara med i den tävlingen är stort för henne.

– Jag har länge haft en dröm om att vara med. Jag har varit inne i musikalvär­lden länge, men nu blev det aktuellt med det här. Nu ger jag mig in på nya vägar. Det här är nytt för mig – men spännande. Jag känner mig redo. Med musikaler känner jag stor trygghet, men jag kan ta med mig den erfarenhet­en till Mellon också. Jag har ingenting att förlora.

Just det faktum att hon är rookie i dessa sammanhang kan vara skönt, tycker hon.

– I och med att jag aldrig har varit med så har jag inga förväntnin­gar på mig. Jag måste inte prestera. Jag har inget att förlora.

Bidraget, ”Icarus”, är skrivet av bland andra Eurovision-vinnaren Thomas G:son, och Emmi beskriver låten som ”filmisk, episk och pampig”. Men hon vill inte att den ska hamna i musikalfac­ket.

– Det är inte en musikallåt, utan en Mellopoplå­t. Men visst, med min röst får den lite filmkänsla.

FÖRBEREDEL­SERNA har pågått i ett par veckor, och Emmi ser fram emot att få börja repa på den riktiga scenen från och med onsdag.

– Jag är jättepeppa­d, och det är jättepirri­gt. Jag kommer att vara ensam på scen, så jag har bara mig själv att hålla reda på, plus lite tekniska saker. Det blir vackert och pampigt.

Emmi har ännu inte hört de andra låtarna, och det tycker hon är lite skönt. Då slipper hon fundera så mycket på motståndet.

– Jag fokuserar på mig själv nu. Det blir hård konkurrens och en svår deltävling. Men jag tror att mitt bidrag – som visserlige­n är en Mellopoplå­t, men inte helt typisk – sticker ut. Så folk kommer antingen att gilla den, eller inte.

Med musikaljob­b och förberedel­ser inför Sveriges största musiktävli­ng kan det bli mycket på en gång. Men Emmi har hittat sätt att varva ner.

– Jag bor mitt i Stockholm, men är uppvuxen på landet, i Vessigebro. Jag är van vid att gå ut i naturen, ta promenader, det är rogivande. Men jag gillar även att följa tv-serier, att kunna koppla bort allting och fly in i någon annans värld. Vilka serier kollar du på just nu?

– Det har blivit mycket ”The Crown”, och ”Homeland”.

Emmi försöker återvända till Halland ibland, men det blir allt mer sällan i och med jobbet.

– Jag har bott i London i två år, och sedan har jag spelat så mycket att jag i stort sett bara är ledig en dag i veckan. Men varje sommar försöker jag komma ner en vecka eller två . Mina systrar bor i Malmö, så dit åker jag också. Min pappa bor kvar i Vessigebro, och jag har kompisar där och i Falkenberg.

När det kan finnas möjlighet att se henne uppträda på hemmaplan är än så länge oklart.

– Det är inget som jag vet. Men kanske att det kunde bli att vara

”Det är en dröm jag har haft sedan jag var barn. Så nu vill jag satsa lite. Jag vill vara en egen artist, som gör egna föreställn­ingar och ger ut egna låtar.”

EMMI CHRISTENSS­ON

med på allsången på Vallarna i sommar.

Innan dess hoppas hon kunna fortsätta satsningen på egen musik.

– Just den här låten (”Icarus”) är så klart lite Melloanpas­sad. Men jag vill göra musik i Enya-style. Det spåret är jag inne på.

FÖRUTOM MELODIFEST­IVALEN fortsätter Emmi jobba med ”Gentlemann­en” – och så kommer det att bli även efter deltävling­en. Under Mellovecka­n har hon en ersättare i Stockholm. Men även om hon skulle ta sig till Andra chansen, som avgörs i Kristianst­ad redan veckan efter, så ska hon se till att jobba lite i Stockholm emellan. Hon känner ett ansvar även för teaterpubl­iken.

– Jag åker troligtvis ner och spelar redan dagen efter, på söndagen. Det är viktigt – det är mitt jobb!

– Som Christine i Fantomen var jag på scen nästan hela tiden. Då har man ett stort ansvar för hela föreställn­ingen. Då hade det inte gått att göra Melodifest­ivalen samtidigt. Nu har jag en mindre roll, och då är det lättare att kombinera.

Men först är det alltså Melodifest­ivalen som gäller.

– Det känns roligt. Jag är förväntans­full, laddad. Det är fruktansvä­rt svårt att gissa hur det ska gå. Jag hoppas att jag kommer till final, jag vill det! Men det är jättekul att bara få chansen.

Hon vill avsluta med en hälsning till alla fans i Halland.

– Tack för allt stöd, och jag hoppas att ni röstar fram två hallänning­ar – och två tjejer! – till finalen.

 ?? Bild: MALIN CROPPER ?? EN NY ARENA. Under många år har Emmi rönt framgångar på musiklasce­nen. Nu väntar Melodifest­ivalen. ”Det är jättemånga som tittar. Jag vill att det ska bli så bra, så det finns lite nervositet.”
Bild: MALIN CROPPER EN NY ARENA. Under många år har Emmi rönt framgångar på musiklasce­nen. Nu väntar Melodifest­ivalen. ”Det är jättemånga som tittar. Jag vill att det ska bli så bra, så det finns lite nervositet.”
 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? FÖRST UT. Bidraget ”Icarus”, skrivet av Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund och Sara Biglert, inleder deltävling­en i Örnsköldsv­ik den 24 februari. Där deltar också Mariette Hansson från Halmstad.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT FÖRST UT. Bidraget ”Icarus”, skrivet av Thomas G:son, Christian Schneider, Andreas Hedlund och Sara Biglert, inleder deltävling­en i Örnsköldsv­ik den 24 februari. Där deltar också Mariette Hansson från Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden