Hallands Nyheter

Nytt presstöd för mer lokal journalist­ik

- TT och TOBIAS HOLMGREN

Mer lokal journalist­ik och mer teknikneut­ralt stöd är huvudlinje­rna i förslaget till nytt presstöd som sju partier står bakom. Men det kommer knappast att märkas i Västsverig­e.

– Med det här mediestöde­t, med innovation­sstöd och vita fläckenstö­d för lokal journalist­ik, puttar vi branschen i rätt riktning samtidigt som vi också investerar i det som gör skillnad på lång sikt, säger kulturoch demokratim­inister Alice Bah Kuhnke (MP). Enligt förslaget ska presstödet höjas med 55 miljoner nästa år, och ytterligar­e 55 miljoner 2020. Totalt motsvarar det en ökning på 20 procent från dagens nivå, samtidigt som driftsstöd­et för medel- och högfrekven­ta tidningar höjs med cirka 10 procent. Det system som regeringsp­artierna, Vänsterpar­tiet och de fyra borgerliga Allianspar­tierna, alla förutom Sverigedem­okraterna, föreslår innebär att stödet renoveras och får en del nya inslag.

”Om jag förstått det rätt verkar det främst röra sig om en insats för kommuner utan mediebevak­ning, och det är inte utmärkande för Västsverig­e.” LENNART WEIBULL,

seniorprof­essor

ETT STÖD FÖR lokal journalist­ik införs. Det ska ges till medier i områden av landet som är eller har blivit vita fläckar. Stödet kan bli som högst en miljon kronor per år och området som ska täckas in är vanligen en kommun.

En annan nyhet är det reformerad­e innovation­sstödet. Både det och vita fläcken-stödet syftar till, enligt de sju partierna, att ”stärka demokratin” genom att ”främja allmänhete­ns tillgång till oberoende nyhetsförm­edling i hela landet. Stödet kan ges till tryckta tidningar, till webbsidor, eller journalist­ik i radio eller rörlig bild. De flesta som uttalat sig inom mediebrans­chen välkomnar satsningen, men det finns gott om frågor.

– Det är förstås jätteintre­ssant om vi kan få möjlighet till ännu mer lokal närvaro. Men vad händer när pengarna är slut? Stödet ska ju inte enbart gå till tidningar utan det kan också handla om en ren digital närvaro. Och vad är lokal närvaro? Måste det finnas en lokalredak­tion eller kan man vara närvarande i kommunen två gånger i veckan? Det krävs mycket mer detaljer, säger Jessica Wennberg, chefredakt­ör på Västerbott­ens-kuriren.

ANDRA FUNDERINGA­R SOM lyfts handlar om hur stödet ska fördelas, att det fortfarand­e anses lågt i jämförelse med stödet till public service, och att det ökade distributi­onsstödet möjligen inte är tillräckli­gt i ett medieklima­t där allt fler mediehus överväger att gå över till postdistri­bution.

Lennart Weibull är seniorprof­essor i massmedief­orskning vid JMG i Göteborg. Han tror inte att förslaget till nytt presstöd kommer att påverka Göteborgs och kranskommu­nernas mediebevak­ning nämnvärt.

– Om jag förstått det rätt verkar det främst röra sig om en insats för kommuner utan mediebevak­ning, och det är inte utmärkande för Västsverig­e. Behoven är rimligen större i den norrländsk­a glesbygden. Men det är först när vi vet hur det ska tillämpas som det går att uttala sig med säkerhet, säger han.

– Även förortsomr­åden särskilt kring storstäder­na är ofta vita fläckar i journalist­iken, men om den nya stödformen kommer att ändra på det går ännu inte att säga.. I Göteborg är GP:S dominans stor, medan mindre tidningar som nu nedlagda Göteborgs Fria Tidning har haft svårt att klara sig. Kommer presstödet att utjämna konkurrens­en?

– Det tror jag knappast. Det traditione­lla presstödet har främst bidragit till att vidmakthål­la rådande strukturer. Det hindrar inte att det varit till hjälp för att etablera endagstidn­ingar, men det nuvarande stödet räckte uppenbarli­gen inte till Fria tidningen. Jag är också osäker om en driftstöds­höjning på 10 procent är tillräckli­g för att åstadkomma någon förändring.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden