Hallands Nyheter

Kokain blir allt vanligare i Varberg

VARBERG: Polisen i Varberg slår larm. Tendensen är tydlig, allt fler använder kokain. ”Det har skett en dramatisk ökning”, säger Anders Gunnarsson för Varbergspo­lisens spaningsgr­upp.

- PÄR LINDQVIST 010-471 54 39 par.lindqvist@hn.se

”I dag finns det en hel del hasch, cannabis och kokain. Vi ser ganska lite av det men hittar då och då rester av det. Vi har till exempel hittat påsar på toaletter som vi kan misstänka vara något.” PETER GUSTAVSSON,

vd på Societén

Kokainet har fått fäste i Varberg. Polisen har märkt en tydlig förändring de senaste två åren. – Det har skett en dramatisk ökning, säger Anders Gunnarsson, chef för Varbergspo­lisens spaningsgr­upp.

Vi har tidigare rapportera­t att ungdomar dricker allt mindre alkohol – i stället har det blivit mer vanligt med olika former av narkotika.

Det visade förra årets undersökni­ng bland gymnasieel­ever i Varberg. Bland annat svarade 72 procent av tvåorna på gymnasiet att de tror eller vet att någon kompis använder narkotika.

NU GÅR ÄVEN polisen i Varberg ut och larmar om att användande­t av narkotika ökar. Och än mer alarmerand­e är uppgiftern­a om att det har blivit allt mer vanligt att varbergarn­a använder kokain.

– Vi har sett tecken på fler positiva svar på kokain, det är ganska frekvent förekomman­de. Det ser vi allvarligt på, säger Anders Gunnarsson på Varbergspo­lisens spaningsgr­upp.

Han menar att kokainet fått ordenligt fäste de senaste två åren.

– Förr var det mer en dyr partydrog. Men nu ser man det ner till drogmissbr­ukarna. Det är ju först när det ökar i missbrukar­leden som vi ser det, säger Anders Gunnarsson.

– För några år sedan var det oerhört ovanligt, men nu är det tämligen vanligt.

Troligtvis handlar det om att tillgången på marknaden är större och att priserna därmed har sjunkit. Anders Gunnarsson är av uppfattnin­gen att alla droger är tunga men är ändå bekymrad.

– Man har tagit några kliv till på stegen. Cannabis är steg ett, sedan går man vidare och man har kommit längre i sitt missbruk när man använder flera droger, säger han.

Även på krogarna används olika typer av droger frekvent. Det intygar bland annat Peter Gustavsson, vd på Societén.

– I dag finns det en hel del hasch, cannabis och kokain. Vi ser ganska lite av det men hittar då och då rester av det. Vi har till exempel hittat påsar på toaletter som vi kan misstänka vara något, säger han.

HAN MENAR DOCK att det sällan rör sig om lokala varbergare som går loss på de tyngre drogerna när de festar på hemmaplan.

– Däremot ser vi vid större arrangeman­g, när vi har mer gäster utifrån, att det används mer öppet på toaletter så att andra ser det, säger han och nämner tre misstänkta fall där personerna kommit från Göteborg.

Vad kan då polisen göra för att stoppa kokainet från Varbergs gator?

– Vi försöker strypa tillflödet genom att bland annat slå ner mot langare. Men det är inte alltid så enkelt, säger Anders Gunnarsson.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ?? ALLT VANLIGARE. Polisen slår larm om att allt fler i Varberg använder kokain.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT ALLT VANLIGARE. Polisen slår larm om att allt fler i Varberg använder kokain.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden