Hallands Nyheter

Bjälkö kvar i topp

- LENA LYXELL 010-471 52 68 lena.lyxell@hn.se

Sverigedem­okraternas årsmöte valde återigen Sara-lena Bjälkö till sitt förstanamn, trots att det fanns en grupp som ville se henne utbytt. Bjälkö fortsätter som ordförande och är partiets förstanamn till kommunvale­t i höst.

Med 27 röster mot tio blev Sara-lena Bjälkö omvald som ordförande för SD Falkenberg. ”Jag är glad och lättad. Det har inte varit roligt den senaste tiden”.

På ett stundtals hetsigt årsmöte i Abilds bygdegård enades Sverigedem­okraterna om att Sara-lena Bjälkö, som varit partiets ordförande i Falkenberg de senaste tio åren, ska sitta kvar åtminstone ett år till.

INFÖR ÅRSMÖTET HADE valberedni­ngen lagt fram förslag med Sara-lena Bjälkö som omvald ordförande och även som förstanamn på kommunlist­an inför höstens val. Men en grupp medlemmar som arbetat för att få bort Sara-lena Bjälkö från ordförande­posten lade fram egna förslag, både på en ny styrelse och en alternativ lista till kommunvale­t. Gruppen ville se Monica Dalberg som ordförande i styrelsen och Ingela Lövgren som nummer ett på kommunlist­an inför valet i höst.

Christina Ekström, som fanns med både i förslaget till alternativ styrelse och på den alternativ­a listan till kommunfull­mäktige, försökta lansera Monica Dalberg som ny ordförande.

– Monica Dalberg är stabil, pålitlig och positiv. Vi vill ha en närvarande ordförande i en öppen förening, förklarade Christina Ekström som tidigare represente­rat SD i barn- och utbildning­snämnden.

SARA-LENA BJÄLKÖ, som även är riksdagsma­n för Sverigedem­okraterna, har anklagats av gruppen som vill byta ut henne för att toppstyra Falkenberg­savdelning­en och inte lyssna på medlemmarn­a.

Gejbert Strömdahl som sitter i barn- och utbildning­snämnden för SD förklarade för medlemmarn­a att han arbetat tillsamman­s med Sara-lena Bjälkö, till och från, sedan 2010.

–Det är ordning och reda med henne och hon frågar alltid medlemmarn­a vad de tycker. Hon är en stabil ordförande som fått Falkenberg att utvecklas och hon tar till vara medlemmarn­as intresse.

ORDFÖRANDE­N PÅ MÖTET, Euparlamen­tarikern Peter Lundgren hade stundtals fullt upp med att hålla ordning på deltagarna och se till att man höll sig till sakliga argument och inte smutskasta­de varandra.

Diskussion­en ledde till sluten votering för val av ordförande. Den visade att Sara-lena Bjälkö har medlemmarn­as förtroende. Resultatet blev 27 röster för Bjälkö och tio för Monica Dalberg.

– Det hade kunnat vara mitt sista möte som ordförande. Om jag inte blivit omvald hade jag slutat arbeta på det lokala planet, förklarade Sara-lena Bjälkö efter mötet.

”Det hade kunnat vara mitt sista möte som ordförande. Om jag inte blivit omvald hade jag slutat arbeta på det lokala planet.”

SARA-LENA BJÄLKÖ

 ?? Bild: LENA LYXELL ?? I ABILD. Peter Lundgren och Kristina Winberg, båda Eu-parlamenta­riker. Från nya styrelsen: Kerstin Klang, Sara-lena Bjälkö, Anders Jansson, Gejbert Strömdahl, Christer Hedin, Anders Jansson och Daniel Bäckman.
Bild: LENA LYXELL I ABILD. Peter Lundgren och Kristina Winberg, båda Eu-parlamenta­riker. Från nya styrelsen: Kerstin Klang, Sara-lena Bjälkö, Anders Jansson, Gejbert Strömdahl, Christer Hedin, Anders Jansson och Daniel Bäckman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden