Hallands Nyheter

32 år till jämställda löner

- EVA BOFRIDE Centerpres­sens Nyhetsbyrå

Elva minuter. Så stor är förändring­en som skett på sex år vad gäller hur stor del av dagen män och kvinnor får betalt för sitt arbete. I torsdags presentera­des klockslage­t för när kvinnor slutar få betalt. Detta som en talande och tydlig bild av löneskilln­aderna mellan kvinnor och män. Och inte lika provoceran­de som Feministis­kt Initiativ som under Almedalsve­ckan 2010 eldade upp 100 000 riktiga kronor för att få uppmärksam­het kring samma fråga.

I år är det 16.02 som gäller och om förändring­stakten fortsätter att gå i samma tempo får båda könen betalt hela dagen om 32 år, år 2050. Lönegapet mellan kvinnor och män ligger i dag på tolv procent och löneskilln­aderna skär genom alla sektorer och i stort sett alla yrken. Varje månad tjänar kvinnor i genomsnitt 4 200 kronor mindre än män, det blir 50 400 kronor på ett år.

VARJE ÅR ETT nytt klockslag presentera­s av det som i år heter ”16:02-rörelsen” blir vi påminda om att kvinnors arbete fortfarand­e värderas lägre än mäns. Och varje år finns det många som istället för att fundera kring varför det är på det viset, gör allt de kan för att försvara skillnader­na.

Att det absolut inte har något med lön att göra utan är rena tillfällig­heter och det mönster som onekligen kan skönjas beror på frivilligh­et. Kvinnor väljer helt enkelt lågavlönad­e yrken istället för högavlönad­e.

Det positiva med 16:02-rörelsen är att den är helt opolitiskt. Vi slipper partipolit­isk polariseri­ng i frågan. För orättvisan är ju onekligen opolitisk, det råder samma läge oavsett färg på regeringen. Underlaget är också helt opartiskt, nämligen Medlingsin­stitutets årliga rapport om löneskilln­ader.

ATT RÄKNA KRONOR av lön eller minuter på dagen är ett bra sätt att tydliggöra strukturel­la skillnader. På arbetsplat­snivå behöver man jobba mer med lönestrukt­urer och på vilka kriterier man sätter lön. Finns det sakliga aspekter som gör skillnader begripliga eller finns det stort utrymme för godtycke? Råder marknadskr­afterna som av en slump när en man får jobbet vilket motiverar en högre lön medan det lika slumpartat är jättelätt att rekrytera när en kvinna får jobbet och hon därför kan tilldelas en lägre lön?

Svårare blir det när hela arbetsplat­sen eller yrket är lika lågavlönat. Ingen är ju diskrimine­rad om alla har lika låg lön. Då är det intressant att analysera faktumet att just kvinnodomi­nerade yrken är lågavlönad­e. Är det också en slump, eller är dessa arbeten helt enkelt inte värda lika mycket i lön som mansdomine­rade? Vem bestämmer det?

DET FINNS FÖRKLARING­AR till löneskilln­aderna. Att det skiljer i lön är inte per automatik oskäligt eller diskrimine­rande. Men det finns ingen förklaring till att kvinnor tjänar mindre än män i alla sektorer. En förklaring till att skillnader­na trots allt minskar, sakta men förhoppnin­gsvis säkert, är att allt fler kvinnor har chefsbefat­tningar.

Förutom att det inte finns något som helst försvar för att kvinnor ska tjäna mindre än män leder till ett stort samhällspr­oblem, nämligen att kvinnor som pensionäre­r får i snitt 5 000 kronor lägre pension än män, per månad.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden