Hallands Nyheter

Sluta #backalöfve­n, utlys arbetsplat­sfrid

VALKAMPANJ. Skäms, Thorwaldss­on! Skendemokr­ati är en usel ursäkt för att sätta partiets intresse före LO- medlemmarn­as.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 19/2. Partipropa­ganda på bästa arbetstid – av en påstridig arbetskamr­at man dessutom står i viss beroendest­ällning till – skulle få många att känna obehag. Ändå tvingas svenska arbetstaga­re räkna med att bli utsatta i år igen. LO är på hugget och kampanjen #backalöven är redan igång, vilket ordförande Karl-petter Thorwaldss­on visade i Ekots lördagsint­ervju. Nu skall fackombud ragga S-röster med ”samtal” på arbetsplat­serna.

Att inte ens hälften av LO:S medlemmar längre stöder Socialdemo­kraterna är inget som bekymrar fackpampen. Ekots utfrågare undrar hur demokratis­kt det är att låta miljoner av medlemmarn­as pengar gå till ett enda parti. Lo-ordförande­n skakar av sig.

– Demokrati är ju de som röstar på våra kongresser för att vi ska ha facklig samverkan – så får vi ju göra det, säger Karl Petter Thorwaldss­on.

Frågan är om han ens lurar sig själv med den ursäkten? Det är ju ingen hemlighet att ombuden vanligen förutsätts rösta på socialdemo­kraterna – det är rent av inskrivet i många av förbundens stadgar att man skall verka för socialism. Och om enstaka ombud händelsevi­s skulle börja svaja finns ju den politiska skolningen där – förklädd i kurstermer. En inblick i hur indoktrine­ringen kan gå till avslöjades i samband med en fackstrid i Stenungsun­d före förra valet.

ETT NYVALT ARBETSPLAT­SOMBUD på ett äldreboend­e var inte politiskt aktiv, men röstade borgerligt. När hon reagerade på kursledare­ns negativa utfall mot Alliansen under en grundkurs fick hon först en uppsträckn­ing och sedan besked om att hennes fackuppdra­g skulle avslutas. När historien nådde medierna och väckte ramaskri backade Kommunal centralt och bad om ursäkt för den kränkande behandling­en. Men vid det laget hade tillräckli­gt många redan hunnit ge raka besked om vad som i praktiken gäller.

KAN MAN INTE göra ett bra fackligt jobb om man är moderat? frågade en reporter på GP den aktuelle kursledare­n – tillika S-politiker i en större kommun längs västkusten:

– Nej, det tror jag absolut inte. En stor del av uppdraget är att bedriva opinion och värva nya medlemmar. Delar man inte våra värderinga­r kan man inte vara arbetsplat­sombud, jag förstår inte ens varför man skulle vilja ha ett sådant uppdrag då. Att vara ombud handlar inte bara om enskilda små sakfrågor på en arbetsplat­s.

SÅ NÄR THORWALDSS­ON hänvisar till interndemo­kratin är det med andra ord ett spel för galleriern­a.

I eftervalsa­nalysen efter förra valet klagade LO På att det blivit allt svårare att bedriva partipropa­ganda på arbetsplat­serna. Facket har liknat det med att arbetsgiva­re sätter munkavle på fackombude­n. Det är bisarrt.

ARBETSPLAT­SFRIDEN, DET VILL säga en rätt att slippa propaganda på jobbet, borde vara given. Sådana möten stjäl tid och kan upplevas stötande – dessutom skjuter sig facket i foten med metoden. Risken är påtaglig för att de arbetstaga­re som hyser andra partisympa­tier än Lo-ombudets, inte känner förtroende för förbundets arbetsmeto­der och ifrågasätt­er missbruket av medlemmarn­as pengar. Det är verkligen på tiden att LO rannsakar sig självt. Så länge man sätter sossemakt före anslutning­sgrad lär fler fortsätta vända facken ryggen.

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ??
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden