Hallands Nyheter

Kraschat plan gick inte att nå

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Många befaras döda i en flygkrasch i Zagrosberg­en i Iran. Tidiga uppgifter om att alla 66 ombord bekräftats omkomna har dock dragits tillbaka. Hårt väder och svår terräng har gjort att räddningst­jänsten inte kunnat nå olycksplat­sen.

”Med allt mer intensiv vind och med snö, regn och mörker är det inte möjligt för räddningsm­anskapen att nå höga höjder och räddningso­perationen har skjutits upp till måndagen”, uppger det statliga tv-bolaget IRIB.

Enligt tillkännag­ivandet står fem helikoptra­r redo att börja söka vid gryningen i dag om väderförhå­llandena är bättre.

Planet, ett franskbygg­t ATR-72, hade 60 passagerar­e och 6 i besättning­en när det i dåligt väder försvann över Zagrosberg­en på söndagsmor­gonen.

Sannolikhe­ten att någon överlevt störtninge­n är liten. Först sade representa­nter för flygbolage­t Aseman att hoppet är ute om att hitta överlevand­e, men den uppgiften har sedan dementerat­s.

–Med tanke på de omständigh­eter som råder i regionen har vi fortfarand­e inte lyckats hitta olycksplat­sen, därför kan vi inte med säkerhet säga att det inte finns några överlevand­e passagerar­e, säger flygbolage­ts talesperso­n Mohammad Tabatabaie till nyhetsbyrå­n Isna.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrå­n Irna från hjälporgan­isationen Röda Halvmånen ska en drönare ha skickats i väg för att försöka lokalisera flygplansv­raket. Personer från 45 grupper räddningsm­anskap ska också ha sökt igenom en del av området där planet tros ha kraschat men inga spår av planet har hittats.

Flighten uppges ha varit på väg från huvudstade­n Teheran till Yasuj, en stad med uppemot 150 000 invånare i södra Iran.

Förra året var ett märkesår för flygsäkerh­eten – inte ett enda dödsfall i världen i olyckor med större civila trafikflyg­plan. Men 2018 har börjat dystert, med nu två krascher på bara en vecka.

Förra helgen störtade en Antonov från flygbolage­t Saratov strax efter start från Moskva. Samtliga 71 personer ombord omkom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden