Hallands Nyheter

Llvarlig kris”

- MATTIAS MÄCHS/TT

som snabbt sinat eller tillfällig­a matleveran­ser.

– I grunden har inget förändrats. Den här gruppen har inga mäktiga intressen som företräder dem, och det finns inga röster där att hämta för politikern­a, säger José Miguel Vivanco.

Colombias president Juan Manuel Santos – som vunnit internatio­nellt anseende efter fredsavtal­et med Farc-gerillan – satsar nu stort på att få med sitt land i den ekonomiska samarbetso­rganisatio­nen OECD. Den 22 mars ska Kommittén för utbildning, arbetsmark­nad och sociala frågor ta upp landet för granskning.

Den tittar bland annat på om det finns en politik för att hjälpa sårbara grupper ur fattigdom.

– I nuläget misslyckas Colombia, rent objektivt, att möta dessa krav, säger José Miguel Vivanco, med syfte på wayuu-krisen.

HRW HOPPAS NU att Oecd-länder som Sverige ska kräva en konkret handlingsp­lan mot svältkrise­n som * Wayuu är med omkring 270000 människor Colombias största ursprungsb­efolknings­grupp, framför allt bosatt på Guajira-halvön i norra Colombia, men även i nordvästra Venezuela.

* Under 2016 och 2017 dog 91 wayuu-barn under fem år av undernärin­g i Guajira, enligt myndighete­rnas officiella statistik.

* Enligt en myndighets­rapport från 2015 var fyra av fem wayuu-barn under fyra år kortare än vad som är normalt för deras ålder, sannolikt på grund av undernärin­g.

* Krisen har sina rötter i akut avsaknad av grundlägga­nde statlig service. Enligt myndighete­rnas statistik har endast omkring en procent av wayuusamhä­llena tillgång till vårdinrätt­ningar, färre än sju procent rörlett vatten och mindre än tio procent möjlighet att rena vattnet de dricker. ett villkor för ett godkännand­e av Colombia.

–Detta är en kris som är fullt möjlig att lösa. Om Oecd-länderna ställer upp det här kravet är jag säker på att regeringen illa kvickt skulle börja prioritera problemet.

– Vi har börjat med Sverige eftersom det är ett land som historiskt varit aktivt i sådana här frågor, säger José Miguel Vivanco.

Under sitt besök har han träffat Ulrika Modéer, statssekre­terare hos biståndsmi­nister Isabella Lövin (MP) – som enligt HRW:S Sverigeche­f Måns Molander visade ”intresse, men inga utfästelse­r”.

VIVANCO SKA ÄVEN lyfta frågan med representa­nter för bland andra övriga nordiska länder, Schweiz och Kanada.

 ?? Bild: FERNANDO VERGARA/AP/TT ?? Latinameri­ka, med akut brist på dricksvatt­en och mat.
Bild: FERNANDO VERGARA/AP/TT Latinameri­ka, med akut brist på dricksvatt­en och mat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden