Hallands Nyheter

Anklagelse om plagiat av Del Toro

- TT

Guillermo Del Toros The shape of water har med hela 13 nominering­ar chansen att ta storslam på årets Oscarsgala. Men alla är inte glada över Del Toros framgångar.

Det är regissören bakom Amelie från Montmartre, Jean-pierre Jeunet, som nu anklagar sin mexikanske kollega för plagiat, rapportera­r SVT Nyheter. Jeunet anser att det finns flera likheter mellan hans filmer och The shape of water. Den värsta stölden handlar, enligt Jeunet, om en scen från fransmanne­ns film Delikatess­en från 1991.

– SCENEN DÄR paret sitter på sängkanten och dansar med sina fötter till en musikal i tv är så tydligt kopierad från filmen Delikatess­en att

”Jag säger till mig själv att regissören helt saknar självrespe­kt.”

JEAN-PIERRE JEUNET

jag säger till mig själv att regissören helt saknar självrespe­kt, säger han enligt SVT som hänvisar till franska Ouest France.

Anklagelse­rna har ännu inte bemötts av vare sig Del Toro eller filmbolage­t.

DET HÄR ÄR INTE första gången The Shape of Water anklagas för plagiat. Tidigare i år riktade sonen till den avlidne dramatiker­n Paul Zindel kritik mot Del Toro och sade att filmen var mer eller mindre identisk med en av Zindels pjäser.

Filmbolage­t hävdade då att de eventuella likheterna var en slump och att Del Toro aldrig sett eller läst den aktuella pjäsen.

 ?? Bild: CHRIS PIZZELLO ?? TJUV? Den Oscarsnomi­nerade regissören Guillermo Del Tero anklagas återigen för plagiat.
Bild: CHRIS PIZZELLO TJUV? Den Oscarsnomi­nerade regissören Guillermo Del Tero anklagas återigen för plagiat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden