Hallands Nyheter

Frisör och fyrabarnsm­amman Nivin El Assir känner sig som en sådan. Sedan två år bor hon åter i hemstaden.

HEMVÄNDARE: NIVIN EL ASSIR ÄR TILLBAKA PÅ HEMMAPLAN Född i en småstad? Släkten och kompisarna kvar? Fått egna barn? Då är chansen stor att du återvänder. Fyrabarnsm­amman och frisören Nivin El Assir är en av dem som valt att flytta ”hem”.

- LENA BERGLUND lena.berglund@hn.se 010-471 53 63

Nivin hade tidigare en salong i Falkenberg och startade tillsamman­s med sin bror Mohammed Falkenberg­srestauran­gen Downtown. I Göteborg drev Nivin en salong i centrum, och hon blev uppmärksam­mad i media för ideellt arbete för barn på sjukhus.

Men längtan tillbaka fanns hela tiden där.

– Jag saknade min hemstad och min familj helt enkelt. I Falkenberg är allt så mycket enklare. Även min bror, som har arbetat som skådespela­re och har bott på olika platser, har flyttat hem, säger hon.

Det var för två år sedan Nivin med sambo och fyra barn flyttade tillbaka till Falkenberg. Nu har hon stora planer. Redan har hon en salong i Skogstorp i gång och om ett tag öppnar hon en större salong i Falkenberg.

NIVIN ÄR FÖDD i Libanon men uppvuxen i Falkenberg. Som barn var det stora intresset ridning och simning och så ville hon gärna bli frisör som sin pappa. När hon var 16 år åkte hon till sin farbror i Libanon som har en hårsalong för att utbilda sig.

– Jag kunde klippa redan när jag var 15 år. Jag hade övat på mamma, mina syskon och mina kompisar, säger hon och skrattar.

Nivin är bara 33 år men har hunnit mycket. Som 19-åring öppnade hon sin första hårsalong i Falkenberg, Salong Seven. När hon var 25 år flyttade hon till Göteborg där hon blev uppmärksam­mad för att hon klippte sjuka barn och deras anhöriga gratis på Drottning Silvias Sjukhus. SVT var till och med där och filmade.

– Jag gjorde det för att jag ville hjälpa och ge dem lite omsorg. Det handlade om mycket sjuka barn, men efter ett tag blev det jobbigt. Flera av barnen jag fäst mig vid dog. Och det kändes allt meningslös­are att arbeta som frisör i en flashig salong på Kungsgatan, berättar hon.

EN VÄNINNA HÖRDE av sig och frågade om Nivin inte ville följa med till Grekland där den stora flyktingkr­isen pågick.

– Vi packade en bil full med godis och blöjor och annat och åkte ner. Många av flyktingba­rnen som kom med båtarna var från krigets Syrien och de pratade arabiska som jag. Det var skönt att kunna hjälpa.

Hela tiden Nivin bodde i Göteborg drogs hon som med ett gummiband till Falkenberg.

– I Göteborg var det tuffare och jag jobbade i en flashig salong mitt i stan...jag är ju egentligen en lantistjej (skratt).

”Jag får mycket förtroligh­eter, men jag berättar mycket om mig själv också.”

NIVIN SER SIG om i sin nya salong i Skogstorp, hon trivs.

– Jag gillar mina kunder. Kontakten är speciell, jag håller ju på med deras hår och man kommer dem nära. Många berättar om sin familj, jobbet och resor. I en salong ska man kunna prata om allting, jag får mycket förtroligh­eter, men jag berättar mycket om mig själv också. En del föredrar att bli klippt under tystnad, sånt måste man också kunna uppfatta.

Salongen i Falkenberg

som hon ska starta kommer enbart att betjäna kvinnor och barn.

– Många kvinnor föredrar det. Och det finns många kvinnor med slöja i Falkenberg, de kan inte tänka sig att klippa eller färga håret synliga för okända män. Jag respektera­r religion och tycker att det är dags att det finns en salong för dessa i Falkenberg.

Nivin som sedan flytten till Falkenberg kan få hjälp med barnen och annan uppbacknin­g från släkt och vänner arbetar mycket.

– Det är tryggt och skönt i Falkenberg. Falkenberg­arna är naturliga och enkla, och man har en tillit till varandra, det saknade jag i Göteborg, säger hon.

 ??  ?? TILLBAKA. Nivin är tillbaka i Falkenberg och i salongen i Skogstorp blåser hon håret på Iris Erlingsdot­tir, en gammal kund sedan tiden före Göteborg.
TILLBAKA. Nivin är tillbaka i Falkenberg och i salongen i Skogstorp blåser hon håret på Iris Erlingsdot­tir, en gammal kund sedan tiden före Göteborg.
 ??  ??
 ?? Bild: OLA FOLKESSON ??
Bild: OLA FOLKESSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden