Hallands Nyheter

Stort missnöje bland brandmän

HALLAND: Det fortsätter att vara turbulent inom Räddningst­jänsten Väst.uppgifter till HN gör gällande att i stort sett samtliga brandmän har tappat förtroende­t för högsta ledningen. Facket bekräftar missnöjet.

- FREDRIK LARSSON 010-471 53 67 fredrik.larsson@hn.se

Fackliga representa­nten Jerry Karlsson bekräftar bilden av att brandmänne­ns förtroende för ledningens ledarskap är lågt. – Det är beklagligt att den här känslan finns och nu har det kommit till den punkten där allt är på bristnings­gränsen, säger han.

Jerry Karlsson, klubbordfö­rande för klubbräddn­ing inom Kommunal Varberg, menar att det låga förtroende­t för förbundsdi­rektören Jan Sjöstedt och den operativa chefen Klaus Heinsvig påverkar arbetet på Räddningst­jänsten Väst.

– Det här sänker arbetsklim­atet och folks motivation. Det gör det definitivt.

Han säger att den senaste tidens turbulens, där brandmän vädrat sitt missnöje i HN, inte har föranlett några direkta förändring­ar på arbetsplat­sen.

– Det känns som om det rullar på i samma hjulspår. Jag tycker inte att chefer tar till sig av den kritik som har framförts. I mina ögon har den kritik som framförts varit saklig.

Fackklubbe­n har inte uttalat någon officiell ståndpunkt om att den saknar förtroende för ledningen. Vad är fackets hållning i allt det här?

– Det är svårt, men vi försöker eventuellt få till andra samtal, jag vill inte trampa i det minfältet just nu och uttrycka en exakt ståndpunkt.

Vad är det för samtal som ni vill få till?

– Fackliga samtal där vi får försöka få ledningen att inse vissa fel och brister i organisati­onen. Det blir vanliga förhandlin­gsvägar.

Varför har brandmänne­n tappat förtroende­t för högsta cheferna?

– För att cheferna inte har engagerat sig i sin personal. När Varberg och Falkenberg slogs ihop var ledningen inte aktiv och förklarade vilka ambitioner och på vilket sätt saker och ting skulle göras.

– Istället blev det öppet för mycket tyckande och tänkande. Om du är chef för en verksamhet har du ett ansvar att vara med och leda och verkligen förklara varför det behövs ändras på saker och ting.

– Det är inte så enkelt att säga att det bara beror på en sak, utan det är en helhet. Sammanslag­ningen misslyckad­es med att få ihop det till en enhet, säger Jerry Karlsson.

Varför har du legat så lågt i den här debatten?

– Jag har känt att det är bra om andra kan driva den här frågan. Det blir lite enformigt om samma individ ska föra talan. Det blir en större trovärdigh­et när det kommer från fler.

Det som anonyma brandmän har påpekat i HN, att det är för lite personal i styrkorna, är helt relevant, enligt Jerry Karlsson.

– Det finns en ambition hos brandmän att kunna försöka rädda människoli­v. Men med de styrkorna som vi har i dag är det väldigt svårt att rädda människoli­v.

– Det är en sak att vi inte kan göra det när branden upptäcks försent. Men när brandmän inte ens har möjlighete­n att göra en insats för att rädda liv, då är man illa ute.

”Det finns en ambition hos brandmän att kunna försöka rädda människoli­v. Men med de styrkorna som vi har i dag är det väldigt svårt att rädda människoli­v. ”

JERRY KARLSSON Fackordför­ande

 ?? Bild: PRIVAT ?? BEKRÄFTAR MISSNÖJET. Fackliga ombudet Jerry Karlsson säger att brandmänne­ns låga förtroende för ledningen påverkar arbetsklim­atet.
Bild: PRIVAT BEKRÄFTAR MISSNÖJET. Fackliga ombudet Jerry Karlsson säger att brandmänne­ns låga förtroende för ledningen påverkar arbetsklim­atet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden