Hallands Nyheter

S-idé mot beslut

- MARCUS ÅLSNÄS marcus.alsnas@hn.se

För sju år sedan lade Inger Karlsson (S) en motion om att bygga bostäder för hemlösa. Hon ansåg att det var akut. Nu föreslår kommunstyr­elsen att fullmäktig­e avslår motionen som blivit en surdeg i kommunhuse­t.

Sju år har gått sedan förra kommunpoli­tikern Inger Karlsson (s) lämnade in sin motion om boende för hemlösa. Sedan dess har nya frågor runt hemlösa Eu-migranter försenat ärendets gång. Nu ska motionen upp i fullmäktig­e igen, och majoritete­n föreslår avslag.

Inger Karlssons partikamra­t Turid Ravlo-svensson (S) tycker att ärendet är illa skött.

– Då liksom nu är frågan hur vi löser det här akut, säger Turid Ravlo-svensson.

Inger Karlsson hann gå bort innan motionens slutliga utfall blev avgjort. Efter en tids sjukdom avled hon i december ifjol.

UNDER ÄRENDETS GÅNG har frågan om boende för hemlösa vuxit till att även gälla boende för hemlösa Eu-migranter. 2011 var frågan inte aktuell. Kommunstyr­elsen har i avslagsyrk­andet därför poängterat att kommunens åtagande är reglerat i lag, och att kommunens skyldighet begränsar sig till de egna invånarna: de som har rätt till hjälp får det.

– Inget säger att kommunen inte kan gå längre än lagen kräver. I Göteborg finns samarbeten med frivilliga organisati­oner och kyrkan. Man kan gå längre om man vill. Jag tror inte att det gynnar vårt samhälle att människor lever så i sidan av. Har du fört diskussion­er om detta med Alliansen?

– I de samtal vi haft med Lotta Stenkil har hon varit helt avvisande till det vi framfört. Hon anser inte att det är kommunens uppdrag. Och rent formellt stämmer det. Det handlar om vad vi vill. KOMMUNALRÅ­DET Ann-charlotte Stenkil (M) är kritisk till det resonemang­et.

– De är de facto Eu-medborgare och att betrakta som att de är här på besök och då finns ingen garanti om tak över huvudet. Det är respektive hemland som ansvarar för sina medborgare.

Det är dock inte enbart frågan om hemlösa Eu-migranter som tillkommit under de år motionen vandrat i kommunens korridorer. Turid Ravlo-svensson och andra har även lyft frågan om ett härbärge.

Ann-charlotte Stenkil tycker även att den frågan hamnar vid sidan av den ursprungli­ga motionens mål.

– Det är inte det motionen avser, säger Anne-charlotte Stenkil. Nej, men det är något som bland andra Turid Ravlo-svensson fört fram i diskussion­en?

– Ja, jag vet det, men då får de lägga en ny motion om det för det är inte det den ursprungli­ga motionen gäller.

Turid Ravlo-svensson skrattar till:

– Visst kan vi det, men man kan ju inte låta bli att undra om den också kommer ta sju år att behandla.

 ?? Bild: MARCUS ÅLSNÄS ?? OPPOSITION­EN. Turid Ravlo-svensson (S) är inte imponerad av den långbänk som blev av partikolle­gan Inger Karlssons motion. Hon anser att situatione­n är akut och att problemet växer, något hon bland annat anser märks på järnvägsst­ationen.
Bild: MARCUS ÅLSNÄS OPPOSITION­EN. Turid Ravlo-svensson (S) är inte imponerad av den långbänk som blev av partikolle­gan Inger Karlssons motion. Hon anser att situatione­n är akut och att problemet växer, något hon bland annat anser märks på järnvägsst­ationen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden