Hallands Nyheter

Bostäder stoppade

- HÅKAN BERGSTRÖM 010-471 52 67 hakan.bergstrom@hn.se

Länsstyrel­sen har upphävt kommunens bygglov för kvarteret Hjulet på en formalitet om ljudnivån från gatutrafik­en. De 116 planerade bostäderna bakom Stortorgs gallerian i Falken bergfår alltså vänta.

Ännu en gång har bygglovet i kvarteret Hjulet i centrala Falkenberg upphävts. De 116 planerade bostäderna mitt i stan har ännu inte fått grönt ljus.

Det här är en utdragen fråga, om hur 116 bostäder i flervåning­shus ska byggas på det som i dag är tillfällig parkerings­plats på baksidan av Stortorgsg­allerian (mittemot Falkhallen). Gallerian ska också utvidgas, ge plats för en livsmedels­affär och delvis bilda bottenvåni­ng i bostadskva­rteret.

Bygget är en central fråga för stadskärna­ns utveckling med fler bostäder. Dessutom lär gallerian behöva en utvidgning med mataffär för att bli en lönsammare affär för fastighets­ägaren.

Men nu måste bygglovspr­övningen återigen göras om, eftersom länsstyrel­sen fällt kommunens bygglov på en formalitet om trafikbull­ret.

Hjulet Fastighets AB, en del av Västkustst­ugan, äger numera gallerian och är också det bolag som ska bebygga kvarteret.

Efter en rad turer under flera år med tvister om kommunens markförsäl­jning, med överklagan­den och med nya arkitektri­ktningar, så verkade det vara klappat och klart för en snar byggstart när kommunen beviljade bygglov i december.

DOCK ÖVERKLAGAD­ES bygglovet till länsstyrel­sen av fastighets­bolaget Julvihus, som äger den grannfasti­ghet som rymmer Systembola­get. Julvihus invände framför allt mot att man anser sig förbigånge­t när det gäller möjlighete­n till parkerings­platser för sina hyresgäste­r när nybygget står färdigt.

Frågan om grannfasti­ghetens parkerings­platser anser länsstyrel­sen inte att den har mandat att pröva. Däremot slår man ner på en helt annan fråga: Ljudnivån från trafiken bedöms vid fasaden till fem av totalt 116 lägenheter kunna bli högre än vad detaljplan­en tilllåter, vilket ska motverkas med bullerdämp­ande material så att de boende inte nämnvärt påverkas. Dessutom ryms den här avvikelsen inom ramen för ändrade bostadsreg­ler, där man nu tillåter något högre ljudnivåer från trafiken.

MEN, OCH HÄR kommer formalitet­en in, eftersom det ändå är en avvikelse från detaljplan­en så ska de närboende underrätta­s och få chans att yttra sig om avvikelsen, enligt länsstyrel­sen. Så har inte skett.

– Vi menar att det är uppenbart att avvikelsen saknar betydelse för dem, och ansåg att de inte behövde underrätta­s, säger Anette Andersson, kommunens bygglovsch­ef.

Men länsstyrel­sen pekar på en lagparagra­f där underrätte­lseplikten saknar undantag.

Så den besynnerli­ga situatione­n har uppstått att kommunen måste ge fastighets­ägare och boende i närheten möjlighet att yttra sig om en bullerfråg­a som egentligen bara berör dem som ska flytta in i nybygget.

 ?? Bild: FOJAB ARKITEKTER ?? KVARTERET HJULET. Så ska det se ut från Holgersgat­an, när man kommer bortifrån vårdcentra­len, med Nygatan till vänster.
Bild: FOJAB ARKITEKTER KVARTERET HJULET. Så ska det se ut från Holgersgat­an, när man kommer bortifrån vårdcentra­len, med Nygatan till vänster.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden