Hallands Nyheter

På fel väg i Varberg

DROGBRUK. Polisens kokainlarm i Varberg visar att kampen mot droger måste prioritera­s ännu högre.

- Maria Haldesten 010-471 53 70 • maria.haldesten@hn.se

LEDARE 20/2. Om kokainets gamla glamourstä­mpel lever kvar är oklart – drogen återfinns nu långt ner i missbrukar­leden. Nu varnar polisen för en dramatisk ökning i Varberg. Det är oroväckand­e – och kanske ett resultat av en idiotliber­al inställnin­g till droger bland ungdomar och unga vuxna. Bruket av cannabis har ökat påtagligt på senare år – en otrygghets­fråga som därför har prioritera­ts i polisens medborgarl­öften i såväl Varberg som Falkenberg.

DROGBEKÄMP­ARNA JOBBAR DOCK i motvind. Visserlige­n visardrog vaneunders­ökning a rattmajori­teten av ungdomarna, 80 procent, är smarta nog att säga nej till droger. Men de andra 20 procentens vanor skapar problem inte bara för dem själva utan för hela samhället, från skola till jobb.

– Det finns arbetsgiva­re som hör av sig som är oroliga för nya unga medarbetar­es vanor som de misstänker kan påverka säkerheten på arbetsplat­sen eller i trafiken, berättar Linda Wennerholm.

Hon är samordnare på Länsstyrel­sen med ansvar för frågor som rör alkohol, narkotika, doping och tobak och vet att hallänning­arnas drogvanor sätter spår. Just nu håller Länsstyrel­sen på med att sammanstäl­la en rapport om mätningar av drogrester i vårt avloppsvat­ten. Så här långt bekräftas bilden av att cannabis är den vanligaste drogen.

CANNABIS BRUKAR KALLAS för en ”lätt” drog - men det är en förrädisk benämning.

– Cannabis kan orsaka psykoser och psykisk ohälsa. Man pratar ibland om att unga självmedic­inerar genom att röka på, men cannabis kan få rakt motsatt effekt. Det är viktigt att ungdomar får det klart för sig, säger Linda Wennerholm.

RENT BORTSETT FRÅN att det är korkat att knarka, så blir man dessutom dum av cannabis. Drogen gör användaren trögtänkt och påverkar dessutom hjärnans utveckling negativt, vilket beroendefo­rskning tydligt kunnat påvisa. Därför är det extra alarmerand­e att ett stort antal unga hallänning­ar har en lättsinnig inställnin­g till cannabis.

Dessutom är det alls ingen myt att cannabis är en inkörsport till tyngre droger. Bortsett från att tröskeln för att testa även annat kan sjunka när man väl börjat, så får cannabisrö­karen lättare smak för andra preparat. Det kan vara en förklaring till att de varningar om kokain som kom för redan tio år sedan, nu ger tydliga avtryck i Varbergspo­lisens rapporteri­ng.

I HALLAND JOBBAR ett prevention­snätverk, som består av allt från poliser till kommunal personal som möter unga i sitt arbete. För att försöka motverka utveckling­en satsar man på att sprida evidensbas­erad utbildning­spaket till skolor i Varberg och Falkenberg.

– Kvaliteten på utbildning­en har varierat kraftigt. Det vill vi ändra på, säger Linda Wennerholm.

Att säkerställ­a att de utbildning­sinsatser som görs faktiskt håller måttet och ger resultat är ytterst angeläget. Att förebygga handlar om att rädda liv. Samtidigt är det förstås också oerhört angeläget att missbruksv­ården fungerar – även på den punkten behöver samhällets insatser förbättras betydligt.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON/TT ??
Bild: CHRISTINE OLSSON/TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden