Hallands Nyheter

Auktoritär regering

- JOHAN ÖRJES

Tänk er ett land. Det parti som styr landets största provins är opposition­spartiet på nationell nivå. De angrips hårt av motståndar­partiet, som sitter i regeringss­tällning på den nationella nivån, i en fråga som provinsreg­eringen har ansvar för. Provinsreg­eringen har också tillsatt utredninga­r och det pågår granskning­ar. Den nationella regeringen beslutar sig för att tillsätta en egen utredning, helt utanför de ordinarie rutinerna och regelverke­t för granskning­ar.

Samma regering genomför också en del kontrovers­iella förslag. De möter kritik, bland annat från en branschorg­anisation. I branschorg­anisatione­n ingår också statliga företag. Som ett resultat av kritiken mot regeringen­s beslut kräver en av ministrarn­a att de statliga företagen ska lämna den branschorg­anisation som haft synpunkter på regeringsp­olitiken.

Det handlar inte om någon auktoritär regim långt borta, det handlar om Sverige och det handlar om en del oroande tendenser hos Löfvens regeringen.

I fredags krävde miljöminis­ter Karolina Skog att det statliga bolaget Swedavia, som driver de statliga flygplatse­rna, och Luftfartve­rket skulle lämna branschorg­anisatione­n Svenskt Flyg. ”Jag kan inte acceptera att staten är med och finansiera­r en organisati­on som har samma inställnin­g till klimatfråg­an som Donald Trump”, sa hon till Dagens Nyheter. Det är en felaktig jämförelse. Trump har hävdat att de ökade temperatur­erna har naturligt förklaring­ar, Svenskt Flyg ser att det beror på mänskliga utsläpp. Däremot har organisati­onen kritiserat underlaget för riksdagens beslut om flygskatt.

EN INTRESSEOR­GANISATION DRISTAR sig att kritisera underlaget för regeringen­s politik – resultatet blir att ministrar vill stoppa de statliga bolagens medverkan i den organisati­onen. Skog har Ku-anmälts och infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) har tagit avstånd från kraven, men inställnin­gen att regeringen via statliga företag och verk ska straffa den som kritiserar regeringen­s politik är oroande.

Men det finns ett ännu värre exempel. I fredags höll också regeringen en pressträff med två ministrar – Annika Strandhäll och Magdalena Andersson. Den rödgröna regeringen hade politiskt beslutat att tillsätta en utredning för att granska en enskild del av ett enskilt landstings verksamhet. Det handlar om Stockholms läns landsting, styrt av Alliansen, och bygget av Nya Karolinska sjukhuset.

Det är något som regeringen inte har något att göra med. Det finns myndighete­r som har till uppgift att granska vården och dess kvalitet. Inte heller står staten för särskilt mycket av finansieri­ngen – nettot av statsbidra­g och utjämning motsvarar ungefär fem procent av intäkterna för Stockholms läns landsting.

Det handlar istället om ett flagrant användande av statens utrednings­resurser för att komma åt en politisk motståndar­e. Sådana auktoritär­a tendenser bör regeringen Löfven hålla sig för god för.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden