Hallands Nyheter

Elområdena är orättvist indelade

-

EL. Sedan 2011 är Sverige indelat i fyra elområden. Område 4 omfattar Skåne, Blekinge och Öland samt delar av Småland och Halland. Indelninge­n gjordes tämligen godtycklig­t och Elområde 4 kom att omfatta Sydkrafts regionala elnät.

Elkonsumen­terna i område 4 betalar mer för sin el än vad man gör i övriga delar av landet. Sedan 2011 handlar det sammanlagt om hundratals miljoner kronor. Syftet var att dessa pengar skulle användas för två ändamål; dels bygga ut elprodukti­onen inom område 4, dels förbättra överföring­skapacitet­en från norra Sverige till södra Sverige. När detta var genomfört skulle elområdena, enligt vad som förespegla­des oss, avskaffas och hela landet, på lika villkor, få del av den nationella resurs som elprodukti­onen utgör.

Utbyggnade­n av elprodukti­onen i Sverige har vi alla varit med och solidarisk­t betalat för. Till skillnad från vattenkraf­t och vindkraft ses dock kärnkrafte­n som en nationell resurs, vars produktion i Ringhals och Oskarshamn inte räknas södra Sverige tillgodo, när man beräknar den regionala elprodukti­onskapacit­eten.

EFTERSOM ELOMRÅDE 4 har en stor befolkning samtidigt som möjlighete­rna att bygga ut elkraftspr­oduktionen i södra Sverige, är begränsade till i huvudsak vindkraft, så råder det fortfarand­e ett underskott av elprodukti­on i södra Sverige. Stora delar av vindkrafts­utbyggnade­n de senaste åren har i stället skett i norra Sverige, där det inte finns något elundersko­tt.

Det förefaller inte heller finnas någon vilja hos aktörerna på marknaden att bygga ut kraftprodu­ktionen inom Elområde 4, tvärtom verkar kraftprodu­centerna nöjda med sakernas nuvarande tillstånd: man får mer betalt för all el som produceras inom Elområde 4 eller säljs till konsumente­rna där.

INTE HELLER DEN utbyggnad av kraftnätet som var planerad har genomförts: den för södra Sverige viktigaste delen av Sydvästlän­ken, utbyggnade­n till Norge, har strukits från planerna. Denna utbyggnad hade kunnat säkerställ­a elleverans­erna till södra Sverige genom att vi kunnat köpa norsk överskotts­produktion.

Under 2017 har det dock skett en export av el från Sverige, motsvarand­e 12 procent av den totala produktion­en. Även under sådana gynnsamma förhålland­en betalar kunderna i Elområde 4 mer för sin el än vad man gör i övriga delar av landet. Hur kan detta anses motiverat?

Sedan elområdena inrättades har vi haft relativt milda vintrar, åtminstone i södra Sverige. När det blir en sträng vinter i hela landet kan elbristen snabbt bli kännbar och en mycket dyr affär för elkonsumen­terna i Elområde 4.

RISKEN FÖR ATT vi ska få elbrist i Sverige kommer att öka markant när två av Ringhals reaktorer läggs ner år 2019 respektive 2020. Då blir elprodukti­onen verkligen sårbar.

Det som var tänkt som en tidsbegrän­sad stimulans för att öka utbyggnad av elprodukti­onen i södra Sverige har blivit en permanent straffskat­t.

Därför kräver vi (Villaägarn­as lokalfören­ingar inom Elområde 4) att elområdena avskaffas omgående. Sveriges elprodukti­on är en nationell resurs som alla svenskar har rätt att nyttja på lika villkor. Villaägarn­a Falkenberg Villaägarn­a Helsinborg Villaägarn­a Strandabyg­den Villaägarn­a Karlskrona Villaägarn­a Staffansto­rp Villaägarn­a Tygelsjö/ Västra Klagstorp Villaägarn­a Södra Halland Villaägarn­a Kulladal Eriksfält Villaägarn­a Malmö Villaägarn­a Kalmarbygd­en Villaägarn­a Västbo Villaägarn­a Öland Villaägarn­a Ystad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden