Hallands Nyheter

Avslag för motion om motioner

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Sverigedem­okraterna Johanna Palmelid och Olle Hällnäs vill ha ett sökbart register över alla motioner på Varbergs kommuns hemsida. Men de fick nobben.

En motion (förslag) kan läggas av en eller flera politiker. Majoritete­n av alla motioner läggs av naturliga skäl av opposition­en. Det är dess sätt att göra sin röst hörd. Frågan avgörs sedan i högsta instans. I det här fallet i Varbergs kommunfull­mäktige.

DEN AKTUELLA SD-MOTIONEN skrevs för att skapa transparen­sen och insyn i vad politikern­a sysslar med. Det sökbara registret ska dessutom kunna uppdateras så att medborgarn­a ser vad som händer med förslaget.

”Du har skrivit en spännande motion som vanligt, Olle.”

TOBIAS CARLSSON (L)

– Det ska vara enklare att se alla motioner. Detta ger en ökad insyn och i slutändan gynnar det demokratin, sade Olle Hällnäs under kommunfull­mäktiges sammanträd­e i tisdags kväll.

Men förslaget nobbades av tekniska skäl. Det finns i dag ingen integratio­n mellan ärendehant­eringssyst­emet och den externa webben, varberg.se. Allt skulle få läggas in manuellt och kommunfull­mäktige bedömer att den arbetsinsa­tsen tar över nyttan med registret.

LIBERALEN TOBIAS CARLSSON gav dock motionärer­na en eloge för sitt initiativ:

– Du har skrivit en spännande motion som vanligt, Olle. Det finns goda intentione­r. Men just nu är inte systemen kompatibla, säger han.

Votering begärdes och förslaget röstades ned med röstsiffro­rna 52–6. Två ledamöter avstod från att rösta. SD reserverad­e sig mot beslutet.

 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? HYRESHUS SKA RIVAS. Hittills har 26 hyresgäste­r evakuerats och av dem har 24 valt att flytta till en bostad i närområdet.
Bild: ANNIKA KARLBOM HYRESHUS SKA RIVAS. Hittills har 26 hyresgäste­r evakuerats och av dem har 24 valt att flytta till en bostad i närområdet.
 ?? Bild: ANNIKA KARLBOM ?? OLLE HÄLLNÄS (SD).
Bild: ANNIKA KARLBOM OLLE HÄLLNÄS (SD).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden