Hallands Nyheter

Många evakuerade vill stanna kvar i Bua

- STINA JOHANSSON stina.johansson@hn.se

Evakuering­en från rivningshu­sen på Violvägen påverkar tillgången på hyresrätte­r i Bua. Totalt 80 hyresgäste­r berörs och merparten av de som flyttat har valt att stanna i området.

Redan 2016 stod det klart att sex hyreshus på Violvägen behöver rivas. Orsaken är att det finns stora mängder lerjord i marken som gör att husen sjunker. Rivningen av det första huset, Violvägen 4, väntas dra igång vid månadsskif­tet mars–april.

– De hyresrätte­rna har evakuerats under det senaste året och parallellt har vi jobbat med att hitta ersättning­sbostäder för de andra, säger Hans-emil Lundquist, förvaltnin­gschef på Varbergs Bostad.

DE HYRESGÄSTE­R SOM måste flytta på grund av rivningen har fått lämna in önskemål om nytt boende. Varbergs Bostad garanterar ett förstahand­skontrakt på en ny lägenhet i Bua, Veddige eller Limabacka till de som önskar bo kvar i området. Om en lägenhet som matchar deras önskemål blir ledig så går den till dem i första hand och hittills har 24 av 26 evakuerade hyresgäste­r valt det alternativ­et.

Söktiden på en lägenhet i Bua ligger i snitt på mellan åtta och nio år. Hans-emil Lundquist säger att tillgången på lägenheter i området påverkas av evakuering­en, men bedömer att situatione­n är svår att lösa på annat sätt.

–Det är klart att det blir färre lägenheter som publiceras på hemsidan för allmänhete­n att söka med tanke på att denna grupp är prioritera­d. Om någon tackar nej till en erbjuden lägenhet så släpps den för allmän sökning men i första hand måste vi tillgodose de som bor i de påverkade husen.

EVAKUERING­EN BERÖR totalt 80 hyresgäste­r och väntas pågå i upp till tio år. Varbergs Bostad har planer på att bygga hyresrätte­r i Bua men Hans-emil Lundquist tror inte att det blir lösningen för de som berörs av evakuering­en.

– Vi har lämnat in ett förslag till ändrad detaljplan vad gäller Alvägen men det är i ett väldigt tidigt skede. Det är långa processer i nyprodukti­on så att det skulle lösa situatione­n för de här hyresgäste­rna är knappast aktuellt, säger han.

SAMTIDIGT ÄR HAN övertygad om att alla kommer hitta en bostad och tror att de ska bli nöjda.

– Vi har fått väldigt god respons från de som flyttat och vi har samtal både innan och efter flytt för att försäkra oss om att allt blivit bra.

Även Hyresgästf­öreningen delar den bilden.

– Vad vi vet så är det inte någon som upplever att man har blivit annat än väl bemött. Det har hållits goda förmöten och dialogen uppfattas som god, säger Marie Lindén, bostadspol­itiskt sakkunnig på Hyresgästf­öreningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden