Hallands Nyheter

Politiker vill bara bygga på landet ibland

- MARIE HEBELIUS SVAHN 010-471 52 66 marie.hebelius.svahn@hn.se

Om någon bygger bostäder inne i Varberg borde man varje gång bygga bostäder på landsbygde­n, tycker SD. Men motionen röstades ner av kommunfull­mäktige.

Modellen kallas dubbel markanvisn­ing. Den innebär att en aktör som tilldelas en attraktiv kommunal tomt, också måste bygga på en mindre attraktiv kommunal tomt på landsbygde­n.

Metoden har använts i det centrala kvarteret Falkenbäck i Varberg. För att få bygga där var byggherren Tage & Söner också tvungen att bygga sex lägenheter i Kungsäter som kommer att följas av ytterligar­e fyra. Kommunala tomter i Skällinge och Sibbarp står på tur.

SVERIGEDEM­OKRATERNA tycker inte att det räcker. Andreas Havasi och Johanna Palmelid skrev en motion till kommunfull­mäktige om att riktlinjen ska tillämpas generellt när kommunens bolag eller externa byggföreta­g får byggrätt för projekt i centralort­en.

– Vi har redskap i verktygslå­dan för att fortsätta, men jag tolkar dig som att det ska göras varje gång, säger Harald Lagerstedt (C).

Kommunstyr­elsen anser att en generell riktlinje kan vara kontraprod­uktiv på lång sikt. Intresset från byggherrar som vill bygga centralt skulle kunna sjunka om de samtidigt var tvungna att bygga på landet.

DÄRFÖR TYCKER majoritete­n i fullmäktig­e att dubbel markanvisn­ing bara ska användas där det anses lämpligt. Efterfråga­n måste styra. Byggnadsnä­mndens ordförande Stefan Stenberg (C) poängterar dessutom att intresset för att bygga på landsbygde­n är lågt. Veddige och Tvååker undantagna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden