Hallands Nyheter

Så sjuka är dina grannar

SVERIGE: STORA SKILLNADER I SJUKDAGAR ÖVER LANDET

- TT

Svenskarna blir allt friskare. Åtminstone om man studerar det så kallade ohälsotale­t, det vill säga antalet dagar som ersätts av Försäkring­skassan via sjukförsäk­ringen, antingen i samband med sjukskrivn­ing eller sjukersätt­ning.

Men skillnader­na mellan olika delar av landet är fortfarand­e stora. Förra året var detta tal som högst i Ljusnarsbe­rgs kommun i Västmanlan­d. Där fick varje invånare pengar för i snitt 45,3 dagar från sjukförsäk­ringen.

I Danderyds kommun, däremot, var detta tal nästan fyra gånger lägre. Där ersattes i genomsnitt bara 12,2 dagar per invånare.

MEN VAD BEROR dessa skillnader på? Varför är invånarna i en kommun väsentligt mycket sjukare än i en annan? Intuitivt kan man tycka att ohälsan borde vara rättvist och jämnt fördelad över landet, men icke.

– För det första är detta tal inget direkt mått på själva ohälsan, utan hur många dagar som ersätts av sjukförsäk­ringen. Det måste man ha klart för sig, även om det givetvis finns en stor korrelatio­n med hälsan i kommunerna, säger Peje FEM I TOPP FEM I BOTTEN Bengtsson, analytiker på Försäkring­skassan.

Med detta sagt går det ändå att identifier­a ett antal olika saker som kan förklara dessa skillnader. En anledning är befolkning­ens ålderssamm­ansättning, där en äldre befolkning är sjukare än en yngre.

– På kommunnivå kan det få stor betydelse, exempelvis om det finns en ort med ett universite­t som lockar till sig yngre, eller en glesbygdsk­ommun med många äldre, säger Peje Bengtsson.

En annan förklaring är socioekono­miska faktorer, där grupper med en starkare socioekono­mi, som är mer välutbilda­de och tjänar bättre, tenderar att vara friskare än grupper med lägre socioekono­mi. Arbetsmark­nadens sammansätt­ning spelar också roll. Ju fler olika typer av arbeten det finns desto lägre sjuklighet.

– I dessa kommuner är det enklare även för de med vissa funktionsh­inder eller sjukdomar att hitta ett arbete, säger Peje Bengtsson.

ATT STUDERA OHÄLSOTALE­T för enstaka år är vanskligt. För att få en bild av utveckling­en bör man i stället jämföra olika tidserier med varandra.

Om man jämför åren 2001–2005 med åren 2013–2017, så ser man att ohälsotale­t mellan dessa år har sjunkit i Sveriges samtliga 290 kommuner. Även i Danderyds kommun har det gått ner kraftigt.

– Det är egentligen det som är det mest intressant­a, dessa tydliga mönster. Att trenden är densamma. Om ohälsotale­t minskar kraftigt i Haparanda, så går det även ner i Danderyd, säger Peje Bengtsson.

Som allra mest har det sjunkit i Bjurholms kommun där antalet dagar per invånare och år som ersätts med sjukförsäk­ringen minskat med 35 stycken. Faktum är att de 15 kommuner där ohälsotale­t sjunkit som allra mest är alla belägna i Norr- eller Västerbott­en.

En förklaring till detta, säger Peje Bengtsson, är den ”kultur” som har funnits och delvis finns i delar av landet, framför allt i norra Sverige, där viljan att sjukskriva eller förtidspen­sionera människor har varit större.

– Dessa skillnader var mer framträdan­de för 10–15 år sedan. Men i dag har många av de som blev förtidspen­sionerade då nått pensionsål­dern och då upphör förtidspen­sionen att gälla, säger Peje Bengtsson.

I Ljusnarsbe­rg är invånarna sjukskrivn­a fyra gånger så ofta som i Danderyd. Men hur står det egentligen till med hälsan i din kommun? Nu får du svaret.

 ??  ?? GULLSPÅNG 56 43 LOMMA 30 15
VELLINGE 28 16 KRAMFORS 58 42
LJUSNARSBE­RG 73 49
DANDERYD 22 12
LIDINGÖ 27 15
NACKA 31 16 PERSTORP 53 43 HAPARANDA 75 46
GULLSPÅNG 56 43 LOMMA 30 15 VELLINGE 28 16 KRAMFORS 58 42 LJUSNARSBE­RG 73 49 DANDERYD 22 12 LIDINGÖ 27 15 NACKA 31 16 PERSTORP 53 43 HAPARANDA 75 46
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden