Hallands Nyheter

Fler självmord bland ensamkomma­nde

- ANJA HAGLUND/TT

Självmord är betydligt vanligare i gruppen ensamkomma­nde än bland svenska unga. Förra året tog tolv ensamkomma­nde asylsökand­e unga livet av sig.

2015 rapportera­des inga fall av självmord bland ensamkomma­nde i Sverige, 2016 var antalet färre än tio – men 2017 rör det sig alltså om tolv. Det visar en kartläggni­ng som Karolinska institutet gjort på uppdrag av Socialstyr­elsen. Trenden är oroande, anser myndighete­n.

– Det är ändå ett tydligt språk, att det är noll 2015 – och nu tolv unga individer i Sverige som mår så dåligt att de väljer att ta sina liv, säger Petra Rinman, chef för Socialstyr­elsens kunskapsce­ntrum för ensamkomma­nde barn och unga.

Andelen ensamkomma­nde som tar livet av sig är betydligt högre än bland jämnåriga som växt upp i Sverige.

– Den är nio gånger så stor, säger Petra Rinman.

Dröjsmålen i asylproces­sen, oron kring åldersbedö­mningar och stramare regler för familjeåte­rförening bidrar.

– De är ensamma, saknar familj. De kom hit med ett hopp om att få vara trygga. Men den långa väntan på besked, och att se andra i samma situation få avslag, påverkar deras psykiska hälsa. Det blir en hopplöshet, säger Mahboba Madadi, ordförande för Ensamkomma­ndes förbund.

Hon är kritisk mot Migrations­verket och de brister i systemet hon anser finns där.

– Vilket beslut man får kan bero på vilken handläggar­e man har, om tolken översätter rätt, hur kompetent ens advokat är. Det är stressande för ungdomarna.

Forskarna bakom rapporten anser att det nu behövs akuta åtgärder för att förhindra fler självmord i gruppen.

– En sak är att skapa skyddade miljöer åt individern­a. Att man får stanna kvar i ett tryggt boende, att man har kontinuite­t i skolan. Hälsooch sjukvården, socialtjän­sten och andra aktörer behöver se till att förutsättn­ingarna blir de bästa och uppmärksam­ma om någon mår dåligt, säger Petra Rinman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden