Hallands Nyheter

Alla väntar på Akilovs egna ord

- ANJA HAGLUND/TT

”Jag gjorde en terroristi­c attack”. Redan i de första förhören erkänner Rakhmat Akilov lastbilsdå­det på Drottningg­atan. Snart får vi höra hans egna ord i rätten.

Det allra första förhöret med Rakhmat Akilov är kort, bara tolv minuter, och inleds nästan tio timmar efter attacken på Drottningg­atan i Stockholm. Akilov säger att han kommer från Islamiska staten och att han vill biträdas av en advokat från ”Kalifatet”. Redan i förhör nummer två, dagen efter, erkänner han dådet.

”Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna”, säger han enligt förundersö­kningen.

– Det tyder på att han var motiverad och övertygad och att det var det här han ville göra. Det är inget han på något sätt ångrar, säger Peder Hyllengren, terrorfors­kare vid Försvarshö­gskolan.

På tisdag inleds förhören i rätten med Akilov. Hur mycket han då kommer att berätta är oklart. Hittills har det varit svårt att tolka hur han har upplevt förhandlin­gen. Han har följt med och bläddrat i olika papper, men har vid flera tillfällen också vänt bort blicken när dramatiska filmklipp och bilder från attacken har visats.

Peder Hyllengren hoppas att bilden av hur dådet kunde ske kommer att klarna.

– Han sitter ju inne på angelägna * 13–14/2: Åklagarna höll sakframstä­llan. * 20/2: Försvarets och målsägarbi­trädenas sakframstä­llan. Förhör med Rakhmat Akilov inleds. * 21–22/2: Fortsatta förhör med Rakhmat Akilov. * 6/3–26/4: Förhör med målsägare och vittnen till händelsern­a på Drottningg­atan. * 2/4–3/4: Förhör med anhöriga till avlidna. * 7/5: Åklagarens slutanföra­nde. * 8/5: Slutanföra­nden från företrädar­e för målsägare. * 9/5: Försvarets slutanföra­nde. * Dom väntas före midsommar. i ett förhör dagen efter dådet

svar. Vilka hans kontakter har varit, hur han radikalise­rats, vilka som har påverkat honom och hur det har gått till. Och även hur han ser på att IS aldrig tog på sig det här attentatet, för han vill ju gärna själv se sig som en av deras soldater.

KONTAKTERN­A HAR BETYDELSE för bevisninge­n, även om Akilov i åtalet pekas ut som ensam gärningsma­n, framhåller Hyllengren.

– Åklagarens främsta uppgift är ju att bevisa att det här handlar om något mer än fem mördade personer och ett antal skadade. Att det är en del i ett större sammanhang, där det fanns terrormoti­v med i bilden, och ur det perspektiv­et blir hans kontakter intressant­a.

Han räknar samtidigt inte med att få svar på allt.

– Frågan om vilka han rent fysiskt haft kontakt med kvarstår och där är jag mer tveksam till att han kommer att berätta speciellt mycket.

Risk finns också att Akilov, precis som vissa andra som misstänks för allvarliga brott, mörkar och ljuger i rätten.

– Man ska inte ta honom rakt av på orden. Via bakvägar får man se vad av allt som går att bekräfta, säger Hyllengren. Vad händer om han inte säger något?

–Det skulle bli lite av ett antiklimax. Men från strikt juridisk synpunkt har det inte någon jättestor betydelse huruvida han pratar eller inte. Övrig bevisning är god nog med råge.

”Jag satte mig i bilen och körde på de otrogna.”

RAKHMAT AKILOV,

ATT AKILOV VILL att dådet ska betraktas som ett terroristb­rott handlar också om hans eftermäle, säger Hyllengren.

– Han vill ju bli ihågkommen som någon som gjorde ett attentat för IS räkning. Inte som någon som fick en knäpp och sedan ångrade sig. Då skulle det ur hans perspektiv ha varit helt meningslös­t. Utifrån hans bisarra världsbild är det här en gärning som har ett högre syfte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden