Hallands Nyheter

Få tvister – trots låga löneökning­ar

- OLLE LINDSTRÖM/TT

Vinsterna stiger och allt fler företag säger att lönsamhete­n är bättre än normalt. Men de anställdas löneökning­ar ligger kvar på historiskt låga nivåer samtidigt som facken bråkar allt mindre.

Totalt bedöms löneökning­arna ha landat på 2,5–2,6 procent i fjol, marginellt högre än 2016 då lönerna i snitt steg med 2,4 procent, enligt Medlingsin­stitutets statistik.

Mest ökar lönerna i kommunerna, runt 3,5 procent, drivet av lärarna och undersköte­rskorna som lyckats få ut mer i sina löneavtal plus politikern­as tillskott till lärarna de senaste åren. Men i det privata näringsliv­et ligger den årliga takten de senaste två åren kring 2,2 procent, en trend som varit tydligt fallande under en längre tid.

För arbetare i näringsliv­et bedöms för närvarande löneökning­stakten ligga så ovanligt lågt som 1,6 procent, enligt Medlingsin­stitutets uppskattni­ng.

DEN LÅGA löneökning­stakten, även internatio­nellt, förbryllar många experter. Svensk ekonomi är mitt inne i en brinnande högkonjunk­tur där massor av företag skriker efter arbetskraf­t. Lönsamhete­n är bättre än normalt och vinstandel­en i förhålland­e till vad löntagarna får ut har ökat stadigt de senaste fem åren, visar siffror från statliga Konjunktur­institutet.

Men om facken och löntagarna därmed plockar ut för låga löner i förhålland­e till vad företagen och ägarna har råd med, är Medlingsin­stitutet (M I) försiktig med att kommentera. Det får parterna, fack och arbetsgiva­re, avgöra, enligt Valter Hultén, makroekono­misk analytiker på MI.

– Vad som kan omsättas i löneutrymm­e är svårt att säga, säger han.

Men skulle arbetslösh­eten falla något ytterligar­e så skulle det kunna få fart på löneökning­arna, tror Valter Hultén.

TROTS DE LÅGA PÅSLAGEN i de tecknade löneavtale­n var fjolårets stora avtalsröre­lse ovanligt fredlig. Inte en enda arbetsdag gick förlorad till följd av strejk eller lockout fastän cirka 500 löneavtal omförhandl­ades.

– Vilket får betraktas som unikt i modern tid, säger MI:S chefsjuris­t Per Ewaldsson.

Undantaget var den segdragna tvisten i Göteborgs hamn, men den handlar om annat än löner.

Men även om löneökning­arna är historiskt låga så har utfallet i form av reallönepå­slag, löneökning­ar minus inflation, också varit historiskt höga de senaste 20 åren.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV ?? UNDANTAG. Göteborgs hamn har drabbats av en utdragen facklig konflikt. Men strejker är ovanligt, trots dålig löneutveck­ling.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT/ARKIV UNDANTAG. Göteborgs hamn har drabbats av en utdragen facklig konflikt. Men strejker är ovanligt, trots dålig löneutveck­ling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden